Cum mai scot bani romanii: au anulat asigurari de viata de 77 mil. €

Autor: Angela Placinta 04.01.2010

Tot mai multi romani renunta la politele lor de asigurare de viata in cautarea unor venituri suplimentare, in conditiile in care somajul este in crestere, iar salariile scad, suma totala platita de companiile de asigurari celor care si-au reziliat contractele de asigurare de viata in primele noua luni din 2009 fiind de 77 mil. euro. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, suma platita clientilor care au renuntat la asigurarile lor de viata s-a dublat.

Multi clienti renunta la asigurarile de viata la numai cativa ani de la cumpararea politei, astfel incat suma pe care o primesc la reziliere este mult mai mica decat valoarea primelor platite, deoarece asiguratorii trebuie sa isi acopere anumite costuri.

Potrivit celor mai recente date ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in primele noua luni ale anului trecut firmele de asigurari au platit 236 mil. lei (56 mil. euro) pentru rascumparari totale si 89 mil. lei (21 mil. euro) pentru rascumparari partiale (clienti care nu au renuntat definitiv la polita, doar au retras o parte din banii acumulati). CSA nu a publicat si date cu privire la numarul politelor reziliate, insa, potrivit unor estimari, este vorba de 70.000-80.000 de contracte. Ponderea lor in totalul pietei este insa redusa, de circa 1,2%.

"Majoritatea celor care au renuntat la politele de asigurari de viata au facut acest lucru pentru ca nu mai puteau plati primele. Valoarea platita de asiguratori pentru politele reziliate este foarte mare si acest lucru arata un declin al pietei. Pe de alta parte, posibilitatea rezilierii este unul dintre beneficiile asigurarii de viata, chiar daca valoarea de rascumparare este mai mica decat valoarea primelor platite de client", afirma Romeo Jantea (foto), asociat in cadrul brokerului de asigurari si pensii private Guild.

Jantea, care in trecut a ocupat pozitia de presedinte al BCR Asigurari, considera ca rezilierile de asigurari de viata vor continua si in 2010, dar ca numarul lor va fi mult mai mic.

Potrivit CSA, circa 60% din politele la care au renuntat clientii sunt de tip unit-linked (cu componenta investitionala), iar restul sunt asigurari traditionale. Rezilierile au fost una din cauzele scaderii cu 10% a pietei de asigurari de viata in primele noua luni ale anului trecut.