Piata de achizitii incepe anul in forta: Novartis preia controlul asupra Alcon in schimbul a 40 mld. $

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 04.01.2010

Producatorul elvetian de medicamente Novartis a lansat o oferta de achizitionare a actiunilor Alcon pe care nu le detine inca (75%), cea mai mare companie din domeniul ingrijirii ochilor din lume, de la Nestlé si actionarii minoritari in schimbul unei sume totale de 39,3 miliarde de dolari (27,3 mld. euro), in conditiile in care directorul executiv al companiei, Daniel Vasella, incearca o extindere pe segmentul produselor pentru chirurgie oculara, scrie Bloomberg.

Nestlé va vinde o participatie de 52% catre producatorul elvetian de medicamente in schimbul a 180 de dolari pe actiune. Novartis a oferit 2,8 din propriile actiuni pentru fiecare actiune Alcon detinuta de investitorii minoritari.

Novartis isi exercita o optiune asupra careia companiile elvetiene s-au pus de acord in aprilie 2008.

Achizitionand Alcon in intregime, producatorul solutiei de dezinfectare a lentilelor Opti-Free, Novartis isi va extinde portofoliul de operatiuni din domeniul ingrijirii ochilor, arata Dieter Buchholz, din cadrul Falcon Private Bank. Alcon a avut o marja de profit operational de 35% in 2008, comparativ cu marja de 22% inregistrata de Novartis.

"Alcon va intregi portofoliul Novartis, asa ca tranzactia are logica", a declarat Buchholz.

Nestlé isi va fi multiplicat valoarea investitiei din cadrul Alcon de peste 100 de ori in decurs de 33 de ani. Compania a cumparat participatia in cadrul Alcon in schimbul a 280 de milioane de dolari in 1977, conform purtatoarei de cuvant a acesteia, Nina Backes. Nestlé a vizat compensarea riscurilor de pe pietele aflate in curs de dezvoltare prin extinderea in Statele Unite, in conditiile in care inflatia impingea in sus costul alimentelor.

Nestlé a cedat o participatie de 25% catre Novartis in iulie 2008 pentru 10,4 mld. $, companiile incheind atunci acordul privitor la optiunea de achizitionare a restului actiunilor.