Televizoarele 3D si smartbook-urile vor fi vedetele de la targul IT&C din Las Vegas

Autor: Magraon Andreea 05.01.2010

Cel mai mare targ de gadgeturi si produse electronice din lume - Consumer Electronic Show (CES) - isi deschide joi portile la Las Vegas, unde vor fi prezentate peste 20.000 de produse.

Peste 2.500 de companii vor fi prezente la eveniment pentru a-si etala produsele. Ele estimeaza ca vor vinde televizoare, telefoane si alte gadgeturi in valoare de 166 de miliarde de dolari anul acesta numai in SUA.

Din cauza crizei financiare, participarea la targ va fi cu 15% mai mica decat anul trecut, dar tot a starnit interesul a 110.000 de persoane. Potrivit lui Gary Shapiro, presedintele Consumer Electronics Association, care organizeaza targul, peste 32.000 de executivi vor fi prezenti in acest an la Las Vegas. CES se va desfasura in perioada 7-10 ianuarie.

Produsele-vedeta si cele mai asteptate sunt netbookurile, tabletele PC si primul telefon mobil al Google, Nexus One. Noul dispozitiv va fi prezentat marti la sediul Google din California.

Unul dintre cei mai mari absenti de la targ va fi Apple, producatorul telefonelor iPhone si al playerelor portabile iPod. Compania va lansa la sfarsitul lunii la San Francisco unul dintre cele mai asteptate gadgeturi ale anului, tabletul PC.

Telefonul Google, care va functiona pe platforma Andoid, va fi cu siguranta cel mai asteptat produs de la CES. "Toata atentia se va concentra asupra Nexus One. Apoi vor fi tabletele. Un val de tablete Android vor lovi CES si este asteptat si cel al Apple la sfarsitul lunii", este de parere Rob Enderle de la Enderle Group din Silicon Valley.

Ce va fi nou la CES?

Televizoarele 3D vor fi, de asemenea, in centrul atentiei, avand in vedere ca industria de la Hollywood produce din ce in ce mai multe filme in aceasta varianta. Pregatite de ani de zile, aceste televizoare vor fi produse masiv in acest an de companii precum LG, Samsumg, Sanyo sau Panasonic. Diferenta dintre televizoarele cu ecram 3D si cele normale nu va fi mai mare de 200 de dolari, spun specialistii.

LG a anuntat ca va prezenta modele de televizoare 3D de 42, 47, 55, 60 si 72 de inchi. Compania a estimat ca va vinde anul acesta 400.000 de televizoare de acest tip.

Smartbookurile vor fi, de asemenea, urmarite cu atentie la targ. Aceste dispozitive au conexiune la internet prin 3G sau Wi-Fi si baterii care dureaza o zi intreaga. Dezvoltarea rapida a acestui tip de gadget ar putea lasa in urma Intel si Microsoft, cel mai mari jucatori de pe piata de hardware si software, comenteaza Financial Times. Microsoft nu are un sistem de operare pentru noul dispozitiv, iar procesorul Atom creat de Intel nu este folosit pentru smartbookuri.

"Ne vom confrunta in viitorii ani cu o explozie pe piata a acestui tip de dispozitiv", este de parere Henry Richard, director de vanzari la Freescale.

Producatorul de microcipuri Freescale Semiconductor va prezenta la CES un model de smartbook, ce va fi vandut cu 200 de dolari. Dispozitivul va avea un display de 7 inchi (17,78 cm), baterie care sa dureze o zi intreaga, va permite conectarea la internet si va functiona pe platforma Android. Alte caracteristici ale dispozitivului sunt o memorie RAM de 512 MB, bluetooth, GPS, USB si o camera foto de 3 megapixeli.

Pentru prima data, dispozitivele de citit carti electronice vor avea la CES propria sectiune. Noi modele de readere vor fi prezentate la Las Vegas si vor avea displayuri color si touchscreen. Gama de companii care vor face astfel de prezentari variaza de la diferite firme asiatice necunoscute pana la Plastic Logic, care va lansa oficial reader-ul color "Que". Ca dimensiuni va fi de 8,5x11 inchi (21,59x27,94 cm). Que poate citi documente Word, fisiere pdf, prezentari PowerPoint si documente Excel.

O alta inovatie ce va fi prezentata la Las Vegas este Photosimile 5000, un dispozitiv cu ajutorul caruia un produs poate fi prezentat 3D. De marimea unui cuptor cu microunde, aparatul se conecteaza la un calculator si realizeaza fotografii din diverse unghiuri ale unui produs pe care le recompune apoi intr-o animatie 3D.

Chiar daca nu va fi lansat la CES, atentia este acaparata si de tabletul PC testat de compania taiwaneza High Tech Computers (HTC), cel mai mare producator de smartphone-uri cu Windows Mobile. Cu un display cu diagonala de 4,3 inchi (11 cm), tableta PC va functiona pe platforma Android.

Smartbook cu GPS de laFreescale Semiconductor

Va fi vandut cu 200 de dolari. Dispozitivul va avea un display de 7 inchi (17,78 cm), baterie care sa dureze o zi intreaga, va permite conexiunea la internet si va functiona pe platforma Android. Alte caracteristici ale dispozitivului vor fi un RAM de 512 MB, bluetooth, GPS, USB si o camera foto de 3 megapixeli.

e-book reader de la Plastic Logic

Ca dimensiuni va fi de 8,5x11 inchi (21,59x27,94 cm). Que poate citi documente Word, fisiere pdf, prezentari PowerPoint si documente Excel. Are display color si touchscreen.

Cum sa faci din orice imagini 3D

Un dispozitiv cu ajutorul caruia un produs poate fi prezentat 3D. De marimea unui cuptor cu microunde, aparatul se conecteaza la un calculator si realizeaza fotografii din diverse unghiuri ale unui produs pe care le recompune apoi intr-o animatie 3D.