Care sunt pariurile brokerilor si ale administratorilor de fonduri pentru anul bursier 2010

Autori: Vlad Anastasiu , Roxana Pricop 04.01.2010

Specialistii pietei de capital, care gestioneaza pentru clienti sute de milioane de euro, estimeaza ca evolutia pozitiva a bursei de la Bucuresti va continua in 2010, dar cu un ritm mai scazut decat anul trecut. Ei mizeaza din nou pe SIF-uri, ca motor de crestere al pietei, dar si pe companiile din energie. Actiunile companiilor de utilitati si cele din industria alimentara ar putea, de asemenea, conserva castigurile din 2009.



Darie Moldovan, director de tranzactionare al Broker Cluj

Evolutie BET: pozitiva

Pe ce mizeaza: societatile financiare (SIF-uri), sectorul petrolier si utilitati

In prima parte a anului, pe fondul unui climat economic mai dificil, nu exclud ca investitorii sa-si indrepte atentia catre titlurile defensive, din sectorul farmaceutic si cel al utilitatilor.

Treptat, investitorii vor reveni la titlurile mai lichide din piata, precum SIF-urile si cele din sectorul bancar, dar si cele din sectorul petrolier. Interesul investitorilor va fi alimentat si de rezultate financiare ale societatilor, astfel cred ca in prima parte a anului vom vedea mai degraba o tendinta de asteptare in piata.

In orice caz, la noi Bursa are tendinta de a merge unitar, SIF-urile tragand piata dupa ele. Nu cred astfel ca vom vedea evolutii prea diferite intre titluri.

La nivelul indicilor, cel putin in prima parte a anului, cred ca vom vedea o corectie destul de semnificativa, pentru ca mai apoi sa recupereze pe final. Per ansamblu vad o evolutie pozitiva pe BET, dar redusa fata de cea din 2009.

Mihai Chisu, broker in cadrul IFB Finwest

Evolutie BET: pozitiva

Pe ce mizeaza: Alumil (ALU), Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL), societatile financiare (SIF-uri)

Investitorii se vor indrepta in acest an catre companiile sigure, ceea ce inseamna un grad redus de indatorare si care activeaza pe un segment mai putin afectat de scaderea consumului. Nu cred ca bancile vor mai face profit anul acesta la fel de usor ca anul trecut cand majoritatea au facut afaceri cu statul. Astfel vor fi obligate sa realizeze provizioane ceva mai mari, care ar diminua valoarea dividendelor.

Preturile la SIF-uri sunt in continuare mici, astfel incat dividendele sa conteze. Ca atare, investitorii se vor indrepta si catre aceste titluri. In cazul unor contracte pentru lucrari de infrastructura, vom vedea un interes ridicat si pentru companii precum Prefab sau Remar.

La nivelul indicilor, Chisu apreciaza o evolutie anuala pozitiva sub nivelul de anul trecut insa. De asemenea, el este de parere ca volatilitatea va creste moderat in piata in anul acesta.

Dan Popovici, director de investitii al OTP Asset Management

Evolutie BET: 20%

Pe ce mizeaza: Fondul Proprietatea, Petrom

Marea problema in 2010 va fi climatul economic negativ: vom asista la cresterea somajului care va produce in lant o crestere a creditelor neperformante si implicit a provizioanelor bancilor, dar si o scadere a consumului. Daca piata locala de actiuni va continua sa se coreleze cu pietele externe, putem vorbi despre o apreciere de 20% pe indicele BET, in caz contrar, ne putem astepta la cresteri mult mai mici. Un factor de optimism ar putea fi faptul ca din a doua jumatate a anului ne putem astepta ca economiile externe sa reinceapa sa functioneze, si astfel sa traga economia locala dupa ele.

Pe Bursa, peisajul nu se va schimba foarte mult in 2010 in comparatie cu 2009. In continuare, piata de actiuni va fi dominata de speculatori, caracterizati prin nervozitate si sensibilitate ridicata. Listarea de noi companii, in special cele controlate de stat, ar putea creste lichiditatea pe Bursa si atrage marii investitori institutionali de care piata locala inca duce lipsa.

Razvan Rusu, director de investitii al Aviva Investors

Evolutie BET: sub 50%

Pe ce mizeaza: SIF Oltenia, SIF Moldova, Petrom

Primul semestru al anului va evolua sub semnul volumelor reduse de tranzactionare, pentru ca pe final de an, in functie de cat de bine vor arata indicatorii macroeconomici, sa se inregistreze o crestere a lichiditatii.

Marea problema in 2010 pentru mediul economic va fi datoria publica, chiar daca piata de capital va fi putin influentata de acest factor si va continua sa aiba un grad ridicat de corelare cu pietele externe. Ca si in 2009, speculatorii vor fi majoritari in piata, iar acestia vor continua sa decida cursul pietei atat timp cat volumele de tranzactionare raman reduse. Puternic speculata va fi decizia privind ridicarea sau eliminarea pragului la SIF-uri.

Astfel ca indicele BET-FI are suficiente rezerve de crestere in 2010. Ma astept ca aprecierea SIF-urilor in 2010 sa fie sub cea de anul trecut. Alaturi de ridicarea pragului la SIF-uri, un alt eveniment care va influenta evolutia pietei pe termen scurt este posibila listare a Fondului Proprietatea.

Adrian Lupsan, director adjunct al Intercapital Invest

Evolutie BET: 20-40%

Evolutie BET-FI: 50%

Pe ce mizeaza: societatile financiare (SIF-uri), sectorul bancar

Nu vom mai vedea la nivelul indicilor miscarile de anul trecut, dar chiar si asa pentru BET si BET-C apreciez randamente cuprinse intre 20 si 40%, iar SIF-urile pot trece chiar de zona de 50%.

Investitorii isi vor indrepta atentia in principal catre actiunile lichide, precum SIF-urile si bancile, si mai putin catre alte actiuni, care nu inregistreaza un rulaj sustinut.

De asemenea, cred ca utilitatile vor avea un an bun, in conditiile in care preturile este de asteptat sa creasca dupa terminarea campaniei electorale. Nu cred ca titlurile farmaceutice se vor mai numara printre preferintele investitorilor, in conditiile in care aceste titluri se tranzactioneaza in perioade de corectii ale pietei.

Dragos Neacsu, presedintele Erste Asset Management

Evolutie BET: 20-30%

Pe ce mizeaza: utilitati, energie

Anul 2010 va aduce o temperare a cresterilor si o calmare a volatilitatii. Mai mult, cred ca la finele primului trimestru vom afla daca criza a luat sau nu sfarsit pe Bursa, din perspectiva rezultatelor financiare raportate de companii in 2009. Pentru investitorii cu un orizont de timp cuprins intre trei si cinci ani, anul 2010 este un moment bun de a reintra in piata sau de a incepe o investitie.

Daca in primele trei luni ale anului factorul politic va decide evolutia actiunilor, in restul anului companiile si rezultatele financiare ale acestora vor decide evolutia pietei. In prima parte a anului, volatilitatea va fi alimentata in principal de deciziile legislativului privind ridicarea pragului la SIF-uri, dar si de vestile privind listarea Fondului Proprietatea, precum si de masura in care Ministerul Finantelor va decide sau nu sa continue cu masurile fiscale de neimpozitare a profitului obtinut din investitiile pe piata de capital. Un alt aspect important in 2010 va fi politica de dividende a companiilor, incepand din al doilea trimestru.

Marius Olteanu, director executiv la SIRA

Evolutie BET: n.a.

Pe ce mizeaza: actiuni "cvasinecunoscute" de pe RASDAQ si BVB.

Cred ca vom asista la o corectie in acest inceput de an pentru ca mai apoi sa urmeze o consolidare. Trendul de crestere inceput in martie 2009 incepe sa dea semne de oboseala pe pietele externe, si ma astept sa urmeze o corectie.

In ce masura aceasta corectie va fi preluata si de piata locala depinde de decizia politica privind ridicarea pragului la SIF-uri, care ar putea actiona ca un suport local de crestere.

Fara evenimentul ridicarii pragului la SIF-uri piata locala ar putea avea o evolutie in tandem cu cea a pietelor externe.

Nu sunt convins ca fondurile straine vor avea o prezenta semnificativa pe bursa locala in 2010, pentru ca probleme pe pietele externe nu s-au rezolvat inca.

De asemenea nu cred ca ca piata de actiuni va deveni mai rationala in 2010, pentru ca ceea ce s-a intamplat in 2007 a demontat teoria potrivit careia pietele sunt eficiente si rationale.

Dorin Masca, broker in cadrul Carpatica Invest

Evolutie BET: pozitiva

Pe ce mizeaza: societatile financiare (SIF-uri), sectorul energetic si petrolier

Din experienta anilor anteriori, cred ca investitorii se vor indrepta tot catre SIF-uri si banci, in conditiile in care pe titlurile cele mai lichide pierderile au fost cele mai mici. De asemenea, actiunile energetice, precum si cele din sectorul petrolier cred ca vor fi tinta investitorilor in acest an.

Sectorul bancar are un an greu de traversat in 2010, iar pe aceste titluri cred ca este un moment foarte bun de asteptare.

La fel si pe constructii, tendinta este de asteptare.

Este un sector care nu va avea un an foarte usor, si cum nici investitii prea multe in infrastrucutra nu sunt anuntate in acest an, nu cred ca investitorii se vor indrepta catre aceste titluri.

Sectorul farmaceutic a inregistrat anul trecut o evolutie foarte buna, dar pe pietele externe in principal.

La noi, piata farma este atipica, dar are sanse de crestere si in acest an.

Indicii per ansamblu vor inregistra o evolutie pozitiva, o apreciere ceva mai mare fiind asteptata pe societatile financiare.

Leonard Visan, directorul general al Investica Asset Management

Evolutie BET: n.a.

Pe ce mizeaza: energie

Piata de actiuni se va desprinde de evolutia pietelor externe si va incepe sa fie tot mai corelata cu economia locala. Ne putem astepta in 2010 la corectii urmate de consolidare, desi este destul de dificil de estimat momentul in care aceste corectii se vor produce. Cred ca anul 2010 va fi mai dificil decat 2009 din perspectiva imprevizibilitatii ridicate: pe de-o parte avem rezultatele economice slabe, pe de alta optimismul pietelor externe. De asemenea, 2010 nu va fi un an linistit, vom asista din nou la evolutii spectaculoase pe anumite titluri. Pentru speculatori, anul 2010 va aduce destule oportunitati, insa pentru investitorii pe termen lung nu cred ca va aduce mari succese. Astfel ca este recomandabil ca investitorii care vor sa inceapa sa investeasca in 2010 sa plaseze sume mici de bani, si sa nu intre in piata cu intreg capitalul disponibil.

Marcel Murgoci, director de tranzactionare al Estinvest

Evolutie BET: pozitiva

Pe ce mizeaza: sectorul bancar, sectorul energetic si utilitati

Mare lucru fata de 2009 nu s-a schimbat si cred ca investitorii sunt destul de rigurosi in continuare in deciziile de cumparare. Speculatorii se vor indrepta in continuare catre societatile cele mai lichide, care sunt mult mai sensibile la datele care apar despre companie sau cele din domeniul de activitate. Tinta vor ramane SIF-urile, bancile, iar aici nu exclud Erste Bank.

De asemenea, companiile petroliere Rompetrol Rafinare si Petrom cred ca se vor numara anul acesta printre preferintele investitorilor.

Pe de alta parte, investitorii cu aversiune la risc cred ca se vor indrepta catre sectoarele de activitate de succes, precum utilitatile si sectorul alimentar, in ciuda cresterilor de preturi anuntate.

La sfarsitul anului, indicii vor arata mai bine decat acum, dar nu cred ca vom inregistra o crestere foarte mare. In niciun caz nu cred ca vom mai vedea o apreciere de 90% pe indici, in conditiile in care investitorii au trecut de la optimism la nevoia de certitudine.

Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management

Evolutie BET: n.a.

Pe ce mizeaza: n.a.

Bursa locala va continua sa fie influentata de evolutia pietelor externe si in 2010. Astfel, ma astept la o evolutie pozitiva de amplitudine mai coborata in comparatie cu 2009. Cresterile din 2009 au fost foarte mari pe anumite actiuni sau indici, pentru ca si scaderile din anii precedenti au fost pe masura. In acest an, vor conta mai mult fundamentele, situatiile si rezultatele financiare ale companiilor, in detrimentul zvonurilor si al sentimentelor.

Cred ca actiunile vor aduce randamente de doua cifre, desi corelatiile dintre titluri vor fi tot mai reduse. Dupa scaderile dramatice din 2007 si 2008 care au spulberat portofoliile si increderea investitorilor, zona de pesimism extrem a fost depasita, iar starea de spirit a investitorilor s-a imbunatatit pentru ca a trecut o perioada de timp suficient de lunga de la declansarea corectiilor.

Cu toate acestea, nu ma astept ca in 2010 numarul investitorilor intrati direct in piata de actiuni sa creasca, cred insa ca un numar important de persoane vor prefera investitiile indirecte in actiuni, de tipul fondurilor de actiuni.

Adrian Manaila, presedintele Eldainvest

Evolutie BET: 20%

Pe ce mizeaza: sectorul financiar, sectorul energetic, societatile exportatoare

Pe extern se tot vad semnale constante de revenire, iar optimismul investitorilor se pastreaza destul de ridicat. Americanii au reusit sa recupereze cea mai mare parte din pierdere, iar in perspectiva imbunatatirii pietelor externe cred ca bursa locala are sanse de apreciere in acest an. Ca atare, cred ca prima optiune pentru investitori vor fi companiile exportatoare.

De asemenea, investitorii mizeaza pe reluarea creditarii din partea bancilor in vedea sustinerii revenirii economice. Astfel urmatoarea optiune ar putea fi titlurile bancare.

Si sectorul energetic va avea de castigat anul acesta, atat segmentul de transport, cat si cel de productie. Piata imobiliara va mai suferi, astfel cred ca investitorii vor evita titlurile companiilor de constructii.