Piata a inceput optimist, dar brokerii tot vad corectia dupa colt

Autor: Vlad Anastasiu 04.01.2010

Bursa de la Bucuresti a inchis prima sedinta din acest an in crestere, cea mai mare apreciere la nivelul indicilor fiind inregistrata de societatile financiare, grupate sub BET-FI, care au urcat cu aproape 2,4% fata de ultima cotatie din decembrie. In top a urmat indicele BET, al celor mai lichide zece companii din piata, care a avansat cu 1,3% peste referinta, in timp ce indicatorul energetic BET-NG a inregistrat o apreciere de 1,2%.

Rulajul pietei a fost unul extrem de redus insa, de doar 2,5 mil. euro, peste un sfert din acesta fiind realizat pe piata de obligatiuni, unde s-au transferat titluri de stat in valoare de circa 0,78 mil. euro.

"Sincer, nu ma asteptam la un rulaj mai mare decat cel de azi (ieri - n.a.). Intotdeauna evolutia din prima saptamana nu este relevanta pentru a da un trend pietei. De saptamana viitoare am putea asista la o crestere a lichiditatii in piata, pe masura ce investitorii revin din concedii", a explicat Ovidiu Serdean, broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest.

Cele mai tranzactionate titluri de ieri au fost ale SIF Moldova (SIF2), care au inregistrat o crestere de aproape 1,8%, cea mai mare crestere la aceasta categorie fiind consemnata insa de actiunile SIF Muntenia (SIF4), care au urcat cu 2,8% peste referinta. Restul SIF-urilor au urcat cu valori cuprinse intre 2,2% si respectiv 2,7%.

In sectorul bancar, titlurile Bancii Transilvania (TLV) au ocupat prima pozitie in topul aprecierilor, cu o crestere de 1,9% fata de referinta, in timp ce actiunile BRD au avansat cu circa 1,5% fata de cotatia din decembrie.

"Ma bucur ca piata a inceput intr-o nota optimista si a inchis in urcare, dar mai mult ma astept la o corectie, care insa nu trebuie sa sperie pe nimeni. Apreciez ca fiind evolutia normala, tinand cont de aprecierile puternice din ultimele luni. Plus de asta, traditional vorbind, intotdeauna la inceput de an, fie in ianuarie, fie in februarie, piata se retrage spre consolidare", a adaugat Serdean.

In sectorul energetic, cresterea la nivelul indicelui BET-NG a fost incetinita de corectia puternica a titlurilor Transelectrica (TEL), care au coborat cu aproape 4%. Companiile petroliere Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC) au inregistrat cele mai mari aprecieri dintre companiile energetice, de 1,2% si respectiv 2,5% fata de referinta.

Titlurile Condmag (COMI) au urcat cu 4,4%, una dintre cele mai mari cresteri din sedinta de ieri, insa prima pozitie in top cresteri a fost ocupata de actiunile Altur (ALT), care au sarit cu 15% peste cotatia din decembrie. Si titlurile Bucovina Casa de Munte (BCM) au inregistrat o apreciere asemanatoare, de 14,3% fata de referinta.

"Tot de saptamana viitoare cred ca ne putem face o impresie si despre tendinta pietei pe termen scurt. Trebuie avut in vedere ca piata americana testeaza maximele si evolueaza decorelat fata de restul principalelor piete bursiere, iar o corectie pe Dow Jones este probabil sa apara in perioada urmatoare", a continuat Serdean.

De urmarit astazi