Daca BNR nu scade accelerat dobanda, bugetul esueaza

Autor: Sorin Pâslaru 05.01.2010

Cheia bugetului pe 2010 este cresterea consumului populatiei cu 3%, care este insa putin probabila in conditiile in care abia de anul acesta incep scaderile generalizate de pensii si de salarii in termeni reali, iar creditarea nu da deloc semne de relansare.

In aceasta privinta, semnalul pe care il va da astazi Banca Nationala va fi decisiv. Daca vom avea o reducere cu 0,5 -0,75% acum a dobanzii de referinta urmata de inca alte cateva in primele sase luni, astfel incat dobanda sa se aseze undeva la 6% in vara, adica 2% peste inflatie, populatia isi va relua consumul, banii din depozite remunerati mai prost vor veni inspre investitii si bugetul va fi in parametri.

Daca BNR va persista insa pe ideea ca singura pavaza pentru leu in fata devalorizarii este o dobanda mare si va considera inflatia o amenintare mai mare decat distrugerea de locuri de munca, atunci bugetul are slabe sanse de realizare.

In toamna anului 2008, oficialii BNR dadeau ca sigur faptul ca in Romania va fi vorba doar de o incetinire a cresterii economice sau stagnare si nu o scadere, pentru ca ponderea exporturilor in PIB, a caror tendinta era de scadere brusca, era prea mica pentru a afecta drastic economia.

Si totusi, am avut o scadere economica de 7%. De ce?

Consumul populatiei a fost surpriza negativa a anului 2009, scaderea sa cu 12% antrenand diminuarea produsului intern brut. Si asta in conditiile in care salariile la stat si pensiile au cunoscut o crestere in termeni reali fata de 2008, determinata de deciziile luate de guvernul Tariceanu. Pur si simplu oamenii au preferat sa tezaurizeze (depozitele populatiei au crescut cu 15%) decat sa cheltuie, cand au vazut ca petrecerea cresterilor salariale cu 25% pe an s-a incheiat. Atractia depozitelor a fost si mai mare ca urmare a majorarii dobanzilor de catre banci, precum si ca urmare a eliminarii impozitului pe venituri din dobanzi. In plus, majorarea dobanzilor la credite a descurajat imediat achizitiile de bunuri de folosinta indelungata.

Scaderea consumului a determinat automat si venituri mai mici la buget, impozitele aferente consumului, TVA si accizele, acoperind mai mult de 50% din veniturile bugetului de stat.

In 2009, cu toate ca ultimele doua luni din 2008 aratau limpede ca veniturile la buget se prabusisera cu 20% fata de anul anterior, guvernul a construit un buget total irealist, mizand pe o crestere a veniturilor de 18%. In realitate, veniturile au scazut cu 6%, din cauza scaderii consumului.

In 2010, incasarile la bugetul consolidat sunt estimate la un plus de 7%, ceea ce iarasi este putin probabil sa se intample.

Un consum care isi va continua scaderea fata de anul anterior va submina posibilitatea economiei de a-si reveni pe baza exporturilor in Europa de Vest, care se anunta in crestere fata de anul anterior.

Mai mult, ieftinirea creditarii ar putea impulsiona chiar revenirea investitiilor (formarea bruta de capital fix), prognozate ca vor scadea cu 1% in 2010, dupa -20% in 2009.

Opinie redactata luni 4 ianuarie, inainte de decizia BNR de pe 5 ianuarie de reducere a dobanzii

Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF