BULETIN DE STIRI/ Balcescu se intoarce invesmantat in aur

Autor: Pop Ioan 05.01.2010
Best Film Fest la orizont
Ediţia cu numărul zece a Best Film Fest, o retrospectivă a celor mai bune filme ale anului 2009, va avea loc, intre 22 şi 28 ianuarie, la Cinema Studio şi la EuroCinema Tinerimea Română din Bucuresti. Filmele proiectate vor fi alese pe baza votului presei de specialitate. Astfel, criticii vor vota: cel mai bun film care a rulat pe ecranele româneşti in 2009, cel mai bun film european al anului 2009, cel mai bun film românesc al anului 2009, cel mai bun actor al anului intr-un film românesc, cea mai buna actriţă a anului intr-un film românesc şi cel mai bun regizor român al anului 2009. In cadrul festivalului vor fi, de asemenea, prezentate date statistice referitoare la piaţa de cinema din România in 2009 şi se vor proiecta trailere ale filmelor care vor rula in cinematografe in 2010. Evenimentul este organizat de Asociaţia Film România, Agenţia Champions, Independenţa Film si Asociaţia Criticilor de Film din Cadrul Uniunii Cineaştilor din România cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.
Un an mare pentru Biserica Ortodoxa Romana
2010 a fost declarat "Anul omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei româneşti". In prima parte a acestuia, Patriarhia Română şi eparhiile din ţară şi străinătate vor organiza conferinţe pastoral-misionare, colocvii teologice, dezbateri şi seri duhovniceşti, iar profesori şi specialişti vor realiza studii, comentarii, bibliografii care vor trata istoria Crezului Ortodox şi locul Crezului in cultul ortodox, in cateheza ortodoxă, in activitatea pastoral-misionară a Bisericii şi in dialogul cu alte Biserici creştine. In a doua parte a anului 2010, va fi abordată tema Autocefaliei româneşti, urmând să fie, de asemenea, organizate conferinţe, simpozioane ştiinţifice, dezbateri şi elaborate studii istorico-teologice cu următoarele subteme: Autocefalia bisericească: unitate de credinţă şi libertate religioasă; consideraţii privind vechimea şi afirmarea autocefaliei româneşti de-a lungul timpului; recunoaşterea autocefaliei (25 aprilie 1885), confirmare a demnităţii şi prestigiului Bisericii Ortodoxe Române in cadrul Ortodoxiei universale; Sfinţirea Sfântului şi Marelui Mir - mărturie văzută a autocefaliei bisericeşti; autocefalia in dialogul panortodox. Ca atare, Patriarhia Română va publica trei volume dedicate Autocefaliei româneşti. Site-ul Patriarhiei Române (www.patriarhia.ro) va avea in anul 2010 o pagină specială dedicata evenimentelor.
Concert pentru un Glob de Cristal
Filmul "Concertul" (foto 1) de Radu Mihăileanu a fost nominalizat la Globurile de Cristal, distincţii acordate de presa franceză de specialitate. Cea de-a cincea ceremonie a decernării Globurilor va avea loc pe 8 februarie, la Hotel Lido din Paris. Premiile sunt acordate pentru următoarele domenii de activitate: Cinema, Teatru, Spectacol, Literatură, Arhitectură/ Design/ Fotografie, Muzică, Artă Plastică, Televiziune şi Modă. De asemenea, in cadrul ceremoniei este acordat un premiu de excelenţă. Lista nominalizărilor este alcătuită de către un juriu format din jurnalişti de specialitate, iar numele laureaţilor este stabilit in urma votului a peste 8.000 de profesionişti. La categoria "Cel mai bun film", alături de "Concertul" mai sunt nominalizate peliculele "Un prophete" de Jacques Audiard, "Welcome" de Philippe Lioret, "OSS 117: Rio ne repond plus" de Michel Hazanavicius şi "A l'origine" de Xavier Giannoli.
Balcescu se intoarce
O monedă din aur ce marchează 190 de ani de la naşterea lui Nicolae Bălcescu a fost pusă in circulaţie, la sfarsitul anului 2009, de Banca Naţională a României (foto 1, Mediafax Foto). Aversul monedei prezintă, in partea superioară, stema României, valoarea nominală a monedei (1 LEU, 10 LEI sau 500 LEI), iar in partea inferioară, in interiorul unei cununi de lauri, o reproducere a picturii "România Revoluţionară" de Constantin Daniel Rosenthal. Reversul prezintă, in partea stângă, in plan apropiat, portretul lui Nicolae Bălcescu reprodus după o pictură de Gheorghe Tattarescu, iar in dreapta, in plan indepărtat, parţial acoperită de portret, o reprezentare a grupului de revoluţionari paşoptişti din acuarela lui Costache Petrescu şi anii "1819", "2009". La exterior sunt prezentate inscripţiile semicirculare "DREPTATE FRATIE UNITATE" - sus şi "NICOLAE BALCESCU" - jos. Moneda de aur va fi pusă in vânzare la preţul de 5.130 lei, moneda de argint - la 180 lei, iar moneda de tombac cuprat - la 70 de lei. Fiecare monedă, ambalată in capsulă de metacrilat transparent, va fi insoţită de o broşură de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactată in limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.