Cea mai mare finantare aprobata pentru bani de la UE: 600 mil. lei

Autor: Adriana Rosoga 05.01.2010

Compania de apa Brasov va primi o finantare de 607 mil. lei de la UE pentru reabilitarea si extinderea sistemelor de apa si canalizare in judet, valoarea totala a proiectului ridicandu-se la peste 945 mil. lei. Peste 200 mil. lei din aceasta suma vor fi destinate lucrarilor de reabilitare a conductelor de apa si extinderii retelei de canalizare si de epurare a apelor uzate din municipiul Brasov.

Aceasta este cea mai importanta finantare aprobata in Romania pentru un proiect derulat din fonduri structurale. Proiectul a fost depus in cadrul Programul Operational Sectorial Mediu care are o alocare in perioada 2007-2013 de 4,5 mld. euro. In cadrul aceluiasi program, Compania de apa Somes, va primi o finantare de 542 mil. lei, pentru imbunatatirea sistemelor de alimentare cu apa, canalizare si epurare in zona Cluj-Salaj. Valoarea totala a proiectului este de 872 mil. lei.
Proiectele de mediu si infrastructura realizate de autoritatile locale au cele mai mari alocari financiare din fonduri de la UE, peste 80% din banii europeni alocati pana in 2013 fiind destinati autoritatilor.