Valutele castigatoare in 2009: dolarul australian si coroana norvegiana. Pe ce mizam in 2010?

Autor: Izabela Badarau 06.01.2010

Dolarul australian a avut in 2009 cea mai mare apreciere in fata leului, de 28%, urmat de coroana norvegiana cu un randament de 19% si de dolarul canadian cu 16%.



Daca un roman ar fi vandut la inceputul anului trecut 100.000 lei si ar fi ales sa cumpere dolari australieni, la sfarsitul anului, cand ar fi vandut dolarii australieni, ar fi incasat 128.000 lei, cu 28% mai mult decat avea la inceputul anului.

"Dolarul australian a beneficiat de circumstante semnificativ mai optimiste decat cele prezente in debutul anului trecut in economiile G7, de un diferential pozitiv de dobanda comparativ cu dolarul american si de perceptii tot mai puternice in legatura cu posibilitatea majorarii acestuia, si totodata de statutul de «proxy» al Australiei pentru revirimentul remarcabil al economiei chineze. In cazul coroanei norvegiene a contat in particular aprecierea importanta a pretului petrolului, de aproape 78%", comenteaza Mihai Nichisoiu, analist pe piete internationale la societatea de servicii financiare Tradeville (Vanguard).

Aurul a batut toate valutele

Un roman poate cumpara valute de la o casa de schimb bancara sau non-bancara. De asemenea, poate deschide o pozitie de cumparare sau de vanzare pe valuta respectiva prin intermediul unui broker specializat pe pietele valutare (forex), caz in care tranzactia efectuata in marja amplifica profitul potential sau pierderea potentiala.

"Pariurile de genul acesta sunt extrem de riscante si foarte putin recomandate ca investitie de tip depozit. Nu este indicat ca persoanele fizice sa isi asume un astfel de risc valutar, ci mai degraba sa il evite, evaluand nevoile viitoare de a utiliza acei bani si structura valutelor care urmeaza a fi cheltuite. In cazul speculatiilor, nu cred intr-o directie asumata pe un an, strategia trebuie actualizata in permanenta", comenteaza Dorin Badea, seful Trezoreriei UniCredit Tiriac Bank.

Cotatia aurului a crescut anul trecut cu 28%, avand un randament mai bun decat toate celelalte valute mentionate. Comparativ cu alte marfuri insa, aurul nu a avut cea mai spectaculoasa crestere a pretului.

"Cu siguranta, aurul nu a fost cea mai buna investitie in 2009, poate doar una din cele mai mediatizate. In structura indicelui compozit Reuters/Jefferies CRB Index al celor mai importante marfuri la nivel global, cotatiile petrolului, zaharului si cuprului au castigat 78%, 128% si respectiv 138%. Totodata, o serie de indici compoziti ai celor mai importante burse internationale de actiuni au afisat aprecieri mai importante decat cea a aurului", mai spune Nichisoiu.

Ce se va intampla anul acesta?

Daca perceptia asupra pietelor financiare la nivel global se inrautateste anul acesta, aurul ar putea fi in continuare un activ de refugiu.

"O apreciere chiar mai importanta decat anul trecut a cotatiei aurului ar putea surveni pe fondul unor premise cu impact direct asupra acestei piete, de pilda existenta unei curse de devalorizari valutare competitive la nivel global sau acutizarea perceptiilor generale privind orizontul unei inflatii explozive", comenteaza analistul Tradeville.

Valutele castigatoare din 2009, dolarul australian, coroana norvegiana, lira sterlina, dar si realul brazilian, randul sud-african, dolarul neozeelandez - ar putea inregistra aprecieri notabile si in acest an daca investitorii vor vinde in continuare valutele la care ratele de dobanda sunt mai reduse si vor cumpara valute cu rate de dobanda mai ridicate (carry trade).

"Cel putin in prima parte a acestui an, vulnerabilitatile reincarcate ale yenului ar putea plasa moneda nipona in cea mai defavorabila postura in randul valutelor majore", spune Nichisoiu.

Asteptarile ca banca centrala americana (FED) sa inceapa sa creasca dobanda odata cu revenirea economiei ar putea atrage cumparatori de dolari, insa in acelasi timp, odata cu reconsiderarea riscurilor la nivel global, fluxuri de dolari ar putea fi schimbati pe alte active mai riscante. Din cele doua tendinte ar rezulta o apreciere sau o depreciere a dolarului american pe parcursul acestui an, insa este greu de spus cu exactitate pe o perioada atat de lunga care va fi evolutia dolarului.

Analistii Royal Bank of Scotland (RBS Bank) se asteapta pentru sfarsitul anului 2010 la un curs euro/leu de 4,15 si la un curs dolar/leu de 3,00. Anul trecut a fost incheiat la un curs euro/leu de 4,23 si la un curs dolar/leu de 2,94. Bancile pun la dispozitie, in special clientilor de private banking, produse de depozit structurate cu capital protejat, care ofera o dobanda mai buna decat dobanda standard in cazul estimarii corecte a tendintei cursului de schimb. De exemplu, o banca ar putea oferi 15% dobanda la lei daca se apreciaza leul si 0% daca se depreciaza leul, fiind vorba de sume mari de peste 50.000 sau chiar 100.000 de euro, echivalent lei.