O firma locala vrea sa faca bani din soft pentru executari silite

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 05.01.2010

Compania locala Advantage Software Factory (ASF), cu afaceri de doua milioane de euro anul trecut, estimeaza ca va castiga clienti noi din randul bancilor si primariilor cu o aplicatie dedicata gestionarii dosarelor de executare silita, pe fondul cresterii numarului de persoane fizice si companii care nu si-au platit ratele sau amenzile si impozitele catre administratiile locale.

Numarul dosarelor de executare silita deschise in cazul creditelor neperformante a crescut la peste o jumatate de milion de dosare, iar prabusirea pietei imobiliare a facut ca executorii bancari sa-si recupereze cu dificultate imprumuturile acordate persoanelor fizice si companiilor, potrivit oficialilor companiei.

Reprezentantii ASF estimeaza ca in acest context ar putea atrage un numar important de clienti noi avand in vedere ca aplicatia permite, printre altele, alocarea automata a dosarelor pe executori, identificarea, evaluarea si valorificarea garantiilor si contine si un modul de administrare a propririlor pe salariu si conturi bancare. "Soft-ul genereaza automat scrisori, adrese, notificari trimise clientului si diverselor institutii implicate in fluxul executarii si pastreaza istoricul actiunilor efectuate", potrivit reprezentantilor firmei.

"Este un produs care poate minimiza eforturile a peste 500 de executori bancari, la care se adauga mii din administratia publica. Deja 3 banci din Romania s-au aratat interesate sa achizitioneze aceasta aplicatie", a declarat Marian Stirbescu, director de marketing si vanzari al ASF.

Aplicatia genereaza rapoarte cu dosarele de executari silite dupa diferite criterii, printre care stadiul in care se afla recuperarea sau sumele recuperate.

ASF a reusit sa iasa in evidenta pe piata cu un alt produs care a crescut pe fondul crizei, respectiv Capone - un soft de colectare a debitelor, care i-a adus firmei o jumatate din veniturile din 2009. Softul a fost achizitionat de mai multe banci de pe piata locala, potrivit lui Stirbescu.

"Capone a generat venituri de peste un milion de euro, cu 33% mai mult decat rulajul inregistrat in 2008. Din aceasta suma, circa 20% va fi obtinuta din proiecte in afara tarii. Printre clienti se numara BRD - Groupe Société Générale, ING Bank, Unicredit Tiriac Bank, Credit Europe Bank, Millenium Bank, Alpha Bank, si Banca Romaneasca", au precizat reprezentantii ASF.

Softul pentru gestionarea executarilor silite va fi comercializat atat ca produs individual, cat si ca modul atasat aplicatiei Capone.

Compania fondata in 2001 de fondul spaniol de investitii GED a fost cumparata in 2007 de catre Stefan Paun (director general), Marian Stirbescu si Stefan Postelnicu (project manager), ei fiind in prezent manageri si actionari. Paun detine 57,9% din actiunile companiei. Ceilalti doi parteneri, Marian Stirbescu si Stefan Postelnicu, controleaza 28,9%, respectiv 13% din firma.

In 2008 compania a facut un profit net de 133.000 de euro la afaceri de 1,6 milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finante.

In ceea ce priveste evolutia afacerilor din acest an, oficialii ASF sustin ca e prea devreme sa faca estimari. "Pentru 2010 exista premise ca o sa avem un nou an de crestere a afacerii, insa este prematur sa ne pronuntam", a precizat Marian Stirbescu.