Ce scrie Wall Street Journal pe prima pagina de astazi

Autor: Cristina Rosca 06.01.2010

Islanda refuza sa plateasca imprumuturile acordate de Marea Britanie si Olanda

Presedintele islandez si-a utilizat dreptul de veto pentru a refuza sa ramburseze Marii Britanii si Olandei bani pe care acestea i-au oferit statului pentru a salva deponenti unei banci islandeze falimentare. Aceasta reactie a ridicat semne de intrebare cu privire la planul international ce viza salvarea bancilor nationale ale Islandei si cu privire la posibilitatea ca statul sa adere la Uniunea Europeana. Presedintele Olafur Ragnar Grimsson si-a motivat decizia spunand ca opinia publica se opune vehement planului de rambursare, pe care parlamentul islandez l-a aprobat la sfarsitul lunii decembrie, dupa mai multe luni de amanari.

SUA isi redeschide ambasada din Yemen

Ambasada Statelor Unite din Yemen a fost redeschisa marti, la doua zile dupa ce a fost inchisa din cauza amenintarilor teroriste. Oficialii americani au anuntat ca decizia de a redeschide ambasada este motivata de "succesul operatiunilor de lupta contra terorismului" ale autoritatilor locale.

Buffett intervine in razboiul Kraft - Cadbury

Kraft trebuie sa faca fata unor noi provocari in incercarea sa de a prelua Cadbury, in conditiile in care ambitia companiei l-a nemultumit pe cel mai mare actionar al grupului, Berkshire Hathaway a lui Warren Buffett. Berkshire, care detine o participatie de 9,4% in cadrul Kraft, s-a aratat impotriva planului companiei de a emite 370 mil. actiuni pentru a-si finanta oferta. Aceasta nemultumire a fost facuta publica, si astfel ar putea influenta opiniile celorlalti actionari ai companiei si ar putea zadarnici planurile de preluare.