Debut "in forta" al lui Andrei Gheorghe la Finante: primul comunicat transmis presei a fost retras - programul "Prima Casa" este in ceata

Ziarul Financiar 06.01.2010

Ministerul de Finante da dovada de inconsistenta la inceput de an - dupa numirea lui Andrei Gheorghe in pozitia de purtator de cuvant -, retragand un comunicat cu referire la programul Prima Casa, dupa o ora de la aparitia acestuia. Astfel, "dintr-o regretabila eroare" ne-a fost transmis "comunicatul de presa referitor la Prima Casa care nu este conform cu situatia actuala". Ministerul de Finante promite ca va "reveni cu detalii noi in cursul zilei de astazi", multumindu-ne pentru intelegere.

Conform comunicatului trimis anterior de ministerul de Finante, persoanele care ar fi semnat antecontractele de vanzare-cumparare a locuintelor in cadrul programului "Prima Casa" avand data pana la 31 ianuarie 2010 vor putea beneficia in continuare de garantii.

"Printr-o Hotarare de Guvern, Executivul a decis continuarea acordarii de garantii potrivit criteriilor prevazute in legislatia actuala pentru achizitionarea locuintelor de catre solicitantii eligibili care prezinta antecontracte de vanzare-cumparare cu data certa pana la 31 ianuarie 2010 inclusiv", se mentioneaza intr-un comunicat al Ministerului Finantelor.

In cele aproximativ 6 luni de la lansarea programului au fost aprobate aproximativ 11.500 de solicitări de garantare, în valoare totală de cca. 485 de milioane de euro, inclusiv 380 promisiuni de garantare în valoare totala de 16,5 milioane euro, destinate locuintelor viitoare sau aflate in diverse faze de constructie.

Executivul urmareste imbunatatirea cadrului legal privind derularea programului guvernamental "Prima casa", fiind initiate consultari cu reprezentantii mediului de afaceri si sectorului bancar şi imobiliar pentru incurajarea constructiei de locuinte noi.