CARTEA DE LITERATURA/ Elogiul mortii? Mai rau decat moartea!

Autor: Stelian Turlea 06.01.2010
Ioan Es. Pop
ieudul fara iesire
Editura Charmides, Ed. Ninpress
Prima reeditare dupa 15 ani a acestui volum recompensat cu premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania. Prefata de Cosmin Ciotlos: "Volumul a devenit o carte-cult, la care, in ciuda limitarilor de acces, tot ajungem la un moment dat si pe care o actualizam de fiecare data cu periculoasa neatentie. (...) Autorul acestui volum cu lustru de monografie locala are o certa vocatie a inteligentei. (...) Departe de a fi numai o extraordinara carte de poezie,<> e o incantatoare metafizica a compozitiei. " Prefatatorul sustine ca Ioan Es. Pop ar putea fi considerat un talent format la scoala lui Edgar Allan Poe, sugestie interesanta, de analizat.
Lucian Vasilescu
aproape. atat de departe
close. so far away
Editura Integral, Ed. Vinea
Prefata de Dan-Silviu Boerescu ("putine texte poetice am intalnit in care fiecare cuvant sa fie asa de bine pus la locul lui, ca o respirare hieratica, si in acealsi timp sa fie apt sa creeze subit o imagine atat de puternica, violent colorata."). Volum tradus in engleza de masteratul pentru traducerea textului literar contemporan, director Lidia Vianu. Traducatori: Dragos Lucian Ivan, Oana Andreiou, Oana Ludmila Popescu, Veronica Anghel, Anca Vulcanescu, Alina Blanaru, Lilian Stefan, Nicoleta Catalina Ghita, Sinziana Mihalache, Florentina Yvonne Penciu, Alina Roxana Chirila, Claudia Putura, Cristina Florea, Eliza Ghitulescu, Andreea Banciu, Rodica Ionas, Andreea Diaconu, Alina-Olimpia Miron, Lorena Fota, Doris Runey (SUA).
Fahri Balliu
Panteonul negru
Editura Vremea
Fahri Balliu este un scriitor, ziarist si patron de presa albanez, care a mai ocupat si diferite posturi ca diplomat. Acesta este primul sau roman, in care descrie cu o tenta realista moravurile nomenclaturii comuniste sub dictatura lui Enver Hodja. Romanul a fost tradus in mai multe limbi europene si face o radiografie a dictaturii enveriste, subliniindu-i caracterul criminal. Kalina, o tanara a carei frumusete o transforma in victima sigura a poftelor celor ce detin puterea, e prinsa intr-un vartej de patimi, de comploturi si de tradari, care ii determina destinul si ii deformeaza caracterul. Treptat, sufocata de regretul pentru dragostea pierduta, sub apasarea poverii de ticalosie din jur, Kalina se transforma intr-o femeie la fel de calculata si de corupta ca si cei in mijlocul carora traieste.Traducere si note de Marius Dobrescu.
Dennis Lehane
Shutter Island
Editura Paralela 45
In 1954, din spitalul psihiatric de pe Insula Shutter dispare o pacienta periculoasa, responsabila pentru o serie de crime. O cauta doi serifi federali care ajung la o cutremuratoare descoperire, incepand cu faptul ca ospiciul nu este ceea ce pare. Romanul este un thriller adaptat pentru cinematograf de Martin Scorsese, cu Leonardo Di Caprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Michelle Williams si Max Von Sydow. Filmul va rula si pe ecranele romanesti in 2010, prin urmare este de prevazut un succes real al cartii, coroborat cu cel al filmului. Traducere din limba engleza de Doru Castaian.
Nicolae Breban
Profetii despre prezent
Elogiul mortii
Editura Polirom
"Moartea, ceea ce numim astfel, sentimentul mortii e, vrem sau nu vrem, o oglinda cu doua fete: una mai ales infricosatoare, hada si nimicitoare, dar si o alta - salvatoare; ba, mai mult decat atat!". Nicolae Breban publica un foarte lung si dens eseu in care analizeaza moartea si sentimentul ei, diferitele moduri de a medita asupra mortii, cu enorme digresiuni, in care se amesteca confesiuni, amintiri in care isi revarsa ranchiuna pentru felul cum anumite personalitati au primit candva cartile sale, analize sociale si politice, marturisiri. "Au fost necesare atatea zeci de pagini in care am vorbit despre moarte, pentru a vorbi <> despre viata."
Charlaine Harris
Mai rau decat moartea
Editura Leda

A aparut si volumul 8 seria "Vampirii Sudului", care sta la baza serialului Trueblood. In acest volum, comunitatea creaturilor supranaturale din Bon Temps, Louisiana, isi revine cu greu de pe urma celor doua dezastre: uraganul Katrina si bomba detonata la reuniunea vampirilor. Iar eroina, Sookie Stackhouse, in stare de soc, este pandita de noi pericole. O carte amuzanta, despre o eroina care traieste intr-o lume bizara si inedita. Traducere din limba engleza si note de Ana-Maria Nica.