Cat mai valoreaza Fondul Proprietatea

Autor: Andrei Chirileasa 06.01.2010

Analistii firmei de brokeraj Intercapital Invest estimeaza ca valoarea corecta a titlurilor Fondului Proprietatea (FP) ar fi in prezent de circa 0,7132 lei/actiune, evaluand fondul la circa 10,15 mld. lei (2,4 mld. euro) conform unui raport de analiza publicat recent.

Titlurile Fondului Proprietatea se tranzactioneaza in prezent prin intermediul Depozitarului Central, pe baza intelegerilor dintre vanzatori si cumparatori, neexistand informatii oficiale privind preturile la care se realizeaza transferurile. Potrivit Intercapital, preturile se situeaza in prezent in jurul nivelului de 0,25 lei/actiune, in crestere fata de nivelul din urma cu un an, cand se realizau transferuri si la sub 0,1 lei/actiune.

Listarea la Bursa a Fondului Proprietatea este cel mai asteptat eveniment de pe piata de capital, de cativa ani incoace, insa a fost intarziata de procesul de selectie a administratorului. Desi anul trecut a fost selectat administratorul, grupul american Franklin Templeton, Ministerul de Finante, care controleaza 61% din fond, nu a desemnat inca o persoana care sa semneze in numele fondului contractul de administrare.

Odata cu listarea, analistii Intercapital cred ca titlurile Fondului Proprietatea ar putea creste astfel incat sa se apropie de valoarea reala a activelor. In prezent, discountul la care se tranzactioneaza titlurile Fondului Proprietatea este de circa 65%, in timp ce SIF-urile au ajuns sa se tranzactioneze pe Bursa la mai mult de jumatate din valoarea activelor, adica la un discount mai mic de 50%.

Fondul Proprietatea este considerat de multi analisti si investitori o oportunitate de investitie interesanta, in conditiile in care detine participatii semnificative la cele mai importante companii din sectorul energetic, majoritatea nefiind listate pe Bursa.

Din acest motiv, cererea pentru actiunile Fondului Proprietatea a crescut in ultima perioada, potrivit informatiilor din piata, in special din partea investitorilor institutionali straini, in timp ce actionarii dispusi sa vanda cantitati mari de actiuni sunt tot mai putini.

Cele mai valoroase participatii ale fondului sunt pachetul de 20% din Petrom, evaluat de Intercapital la 3,37 mld. lei, cu circa 12% peste nivelul actual de pe Bursa, participatia de 20% din Hidroelectrica, evaluata la 1,06 mld. lei, si cea de 15% din Romgaz, care ar valora circa 920 mil. lei. Evaluarile participatiilor nelistate au fost realizate pe baza mediei multiplilor la care se tranzactioneaza companiile listate din sectoarele respective si a rezultatelor din 2008.

In iulie 2009, analistii firmei de brokeraj KBC Securities evaluau Fondul Proprietatea la un pret apropiat, de 0,72 lei/actiune.