Copos face profit la Ana Imep dupa ce a concediat 300 de oameni

Autor: Mirabela Tiron 07.01.2010

Omul de afaceri George Copos, care controleaza Ana Holding, grup cu afaceri estimate la 100 de milioane de euro in 2008, sustine ca fabrica de motoare electrice Ana Imep din Pitesti, de unde a concediat 300 de oameni, a avut exporturi de peste 27 mil. euro si a inregistrat profit anul trecut.



"Aceste lucruri s-au intamplat in conditiile in care cele mai multe dintre societatile romanesti au mers pe pierderi, iar unii dintre competitorii nostri europeni in domeniul productiei de motoare electrice au inchis portile", a declarat George Copos.

Copos, finantatorul echipei de fotbal Rapid Bucuresti, a renuntat la 600 de oameni din grupul Ana Holding (hoteluri, fabrica de motoare electrice si businessul din panificatie) incepand cu octombrie 2008, dar cu toate acestea businessul s-a redus cu peste 20% anul trecut.

Pe langa fabrica de motoare electrice, George Copos, care a fost in perioada 2004 - 2006 vicepremier din partea Partidului Conservator in guvernul Tariceanu, mai detine afaceri in panificatie, imobiliare, precum si in industria ospitalitatii. Copos este unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri de pe piata romaneasca, cu incasari de peste 25 mil. euro in 2008. Cea mai afectata companie de criza economica a fost fabrica in care se produc motoare electrice pentru electrocasnice, la care s-au facut si cele mai multe disponibilizari. Anul trecut, o parte din angajatii fabricii de motoare electrice din Pitesti au intrat in greva de avertisment pentru solicitarea majorarii salariilor, venitul salarial mediu net lunar fiind de 1.180 lei/salariat, comparabil insa cu venitul mediu net pe ramura (1.200 lei).

Restructurarea "a insanatosit firma"

Ana Imep, una dintre cele mai importante companii ale grupului condus de Copos, alaturi de Ana Hotels, Ana Pan si Ana Teleferic, a finalizat anul trecut cu o cifra de afaceri estimata la 28,4 milioane de euro, mai putin cu 25% fata de nivelul din anul anterior, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante. Profitul net al fabricii de motoare electrice s-a redus semnificativ din 2004 pana in 2008, cand a ajuns la aproape 400.000 de euro, nivel de sapte ori mai mic decat cel inregistrat cu patru ani inainte.

"Ana Imep a trecut printr-un proces de restructurare si eficientizare in ultimul trimestru al anului 2008, anterior manifestarii vizibile a primelor efecte ale crizei economico-financiare. In acest fel compania a fost in masura sa faca fata provocarilor crizei, dovedind ca masurile de restructurare au fost corecte si au insanatosit firma", a spus omul de afaceri. Dupa disponibilizarile din 2008, fabrica de motoare electrice Ana Imep are 700 de angajati, dupa cum sustine Copos, care mai apreciaza ca: este o cifra corecta.

Copos spune ca firma a raportat profit anul trecut, dar nu doreste sa precizeze valoarea acestuia. In conditiile in care marja de profit s-a pastrat la nivelul din 2008 (respectiv 1%), ar insemna ca profitul Ana Imep s-ar putea situa in jurul a 250 - 280 de mii de euro anul trecut.

Fara reduceri "semnificative" de personal in acest an

George Copos precizeaza ca in conditiile in care in 2010 economia romaneasca va inregistra o usoara crestere, iar economia europeana se va relansa mai curajos, prognozeaza o crestere a cifrei de afaceri si a profitului la Ana Imep.

"Aceasta crestere ar putea fi favorizata si de reasezarile produse de criza pe piata europeana a motoarelor electrice si a produselor electrocasnice. Ca urmare, nu prevedem reduceri semnificative de personal anul acesta, iar cele care se vor dovedi necesare vor fi rezolvate pe cale naturala (pensionari, plecari voluntare)."

Pariaza pe relansarea economica in 2012 - 2013

George Copos spune ca rezultatele financiare pentru 2009 pe tot holdingul nu sunt inca finalizate, anul acesta va fi un an al investitiilor pentru Ana Holding, deoarece investitiile reprezinta in aceasta perioada o oportunitate produsa de criza. "In acest fel, pregatim societatile holdingului Ana pentru relansarea substantiala a cresterii economice pe care o prevedem in anii 2012 si 2013", declara Copos, fara a preciza care sunt estimarile de crestere economica pentru urmatorii ani.

George Copos, 56 de ani, controleaza sapte hoteluri (Hilton si Crowne Plaza din Bucuresti, Europa si Astoria din Eforie Nord, Sportul, Bradul si Poiana din Poiana Brasov), 19 magazine proprii cu produse de panificatie, fabrica de motoare electrice (dryere) si alte afaceri.