Bancherii cer BNR sa scada mai mult dobanda si sa le dea bani

Autori: Razvan Voican , Liviu Chiru 06.01.2010

Creditul in lei trebuie sa se mai ieftineasca inainte sa ajunga sa concureze cu adevarat imprumuturile in euro. Bancherii cer noi scaderi de dobanda din partea BNR, dar si mai multa lichiditate pe piata monetara.



Creditul in euro ramane considerabil mai ieftin decat cel in lei, iar presiunea inca mare pusa de Ministerul Finantelor, care se imprumuta agresiv pentru a-si acoperi deficitul, tine dobanzile la lei sus.

Bancherii saluta mesajul dat de BNR prin reducerea dobanzii- cheie la leu cu jumatate de punct procentual, la 7,5% pe an, dar spun ca pentru o ieftinire consistenta a creditelor in lei este nevoie de mai mult.

Pe de alta parte bancherii afirma ca oricum nu mai gasesc clienti care sa doreasca finantari si sa se si incadreze in conditiile de eligibilitate.

"Este o miscare ce poate duce in directia incurajarii creditului in lei si inca una similara ar fi de bun augur, dar pentru aceasta BNR ar trebui sa fie curajoasa dupa ce pana acum le cerea bancilor doar verbal sa crediteze in lei. Creditul nu se desteleneste insa imediat, pentru ca inca e ceata pe piata si nu prea mai ai pe cine sa creditezi", comenteaza Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank. El nu crede totusi ca urmatoarea reducere va veni chiar in sedinta BNR din 3 februarie. Calendarul ulterioarelor reuniuni pe politica monetara ale Consiliului de Administratie nu a fost stabilit.

Creditul privat inregistra in noiembrie anul trecut o contractie in termeni reali (eliminand impactul inflatiei) cu 1,6% fata de noiembrie 2008, in conditiile in care bancile au preferat sa-si canalizeze lichiditatile catre finantarea statului, arata cele mai recente date ale BNR.

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu, spune ca deocamdata creditul in lei ramane considerabil mai scump decat cel in euro, iar costurile mari descurajeaza antreprenorii sa vina cu planuri de investitii.

"Este necesar sa se reduca dobanzile, altfel nu se stimuleaza cererea de credite, care este principala problema a economiei romanesti."

El a explicat ca decizia de reducere a dobanzii-cheie a fost luata in stricta legatura cu anticipatiile privind inflatia, dar reprezinta si un semnal ca dobanzile la nivelul bancilor pot fi reduse. "Viteza cu care va fi transferat acest semnal (la clienti, n. red.) depinde de o serie de lucruri: viziunea bancilor privind evolutia economiei, dar si portofoliile de clienti. Unele banci poate ca au costuri venite din credite neperformante, posibilitatea de a reduce dobanda depinde de volumul acestora", spune Croitoru.

Pana sa reduca dobanda pentru clienti, bancherii asteapta insa sa vada scaderea dobanzilor la care se pot finanta pe piata in-terbancara, unde Ministerul Finantelor absoarbe agresiv fonduri, iar BNR a asistat pasiv in ultimele luni la mai multe episoade de seceta de lichiditati.

"Decizia BNR de a reduce dobanda cheie este un semnal pozitiv important. Cu toate acestea, masura trebuie urmata de o scadere a dobanzilor interbancare pentru a determina o ieftinire a creditelor in moneda nationala", subliniaza Catalin Parvu, directorul general executiv al Piraeus Bank. Pe piata interbancara dobanzile au coborat ieri spre 8% pe an, pentru scadentele scurte, in timp ce indicatorul Robor pe trei luni, luat in calcul de banci la stabilirea costului creditelor, a fost de 9,7% pe an.

Traian Halalai, director general adjunct la Banca Romaneasca, se asteapta ca dobanzile sa coboare treptat dupa decizia BNR, atat pe piata interbancara, cat si la creditele pentru clienti. "Mai sunt si alte elemente care pot influenta evolutiile urmatoare, cum ar fi respectarea acordului cu FMI, dar cel mai important lucru este sa mentinem acest trend."

Radu Topliceanu, directorul Ariei persoane fizice la Raiffeisen Bank, spune ca deciziile BNR au incurajat creditarea in lei. "Cel putin in cazul Raiffeisen Bank, acest lucru se vede in structura creditelor nou acordate, in care cele in lei au o pondere semnificativa."

Firmele au sanse mai mari decat populatia sa beneficieze de semnalul de relaxare dat de BNR, cosidera Gabriel Cretu, director de vanzari la OTP Bank.

"Firmele au cel mai mare apetit sa acceseze credite in lei, pentru a-si acoperi nevoile curente. Populatia ar putea sa ia credite de consum in lei de la bancile care dau astfel de imprumuturi. Noi inca nu deschidem aceasta linie", spune Cretu.

El afirma ca, in conditiile actuale, diferenta privind suma care poate fi contractata de un client la un credit in lei, fata de unul in valuta, poate ajunge si la 25%.

De ce a cazut euro

Cotatiile de pe piata valutara au alunecat ieri dupa-amiaza pana la 4,15/4,16 lei pentru un euro, trendul de slabire a euro mentinandu-se pe parcursul intregii zile. BNR a calculat un curs de 4,1620 lei pentru un euro, in scadere cu 6,6 bani fata de prima zi de tranzactionare din acest an. Evolutia cursului a fost surprinzatoare venind exact dupa ce BNR a redus dobanda-cheie la lei cu jumatate de punct, pana la 7,5%. Explicatia vehiculata pe piata tine de derularea unor tranzactii speciale legate de majorarea capitalului social al unei banci mari, pentru care este vanduta valuta pe o piata pe care tranzactiile comerciale sunt foarte reduse, astfel ca impactul este imediat vizibil.