Taxa „fast-food” incinge spiritele: „Este o taxa nebuna! Vom vedea cresteri de preturi”

Ziarul Financiar 07.01.2010

Taxa pe produsele fast-food propusa de Ministerul Sanatatii (MS) ar putea aduce primele venituri in contul institutiei de la 1 martie 2010, conform proiectului lansat in dezbatere publica.

Astfel, ar urma sa fie impozitate produsele de tip fast-food, cele de patiserie - cofetarie, snack-surile, chips-urile, bauturile racoritoare cu exceptia apei plate imbuteliate sau apei minerale imbuteliate, cu un procent care urmeaza sa fie negociat.

Ministerul a propus acest proiect in continuarea listei alimentelor interzise in scoli si care probabil ca va sta la baza si noii reglementari. Printre produsele interzise a se comercializa in unitati de invatamant se numara prajiturile, bomboanele, acadelele, hamburgerii, pizza, produse tip patiserie, cartofi prajiti, maioneaza, margarina, branza topita, mezeluri grase.

La nivel european nu exista insa o lista cu produse care ar putea sa faca rau sanatatii, ci doar anumite regulamente care stabilesc conditii in linii mari si ce criterii ar trebui sa indeplinesca un produs "pentru a fi considerat sanatos". Potrivit lui Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, laptele spre exemplu poate fi considerat benefic dupa un regulament sau poate dauna dupa un altul.

"Ar trebui o campanie de constientizare a consumatorului pentru ca altfel s-ar putea intampla ca in cazul legii precedente (a produselor interzise in scoli - n.red.) care nu are prea multe efecte", a spus Mencinicopschi.

In ceea ce priveste modul in care ar putea fi aplicata aceasta taxa, in proiectul MS se precizeaza numai ca vor contribui "persoanele juridice care produc, importa sau prepara alimente cu continut crescut de sare, grasimi, zahar cu aditivi alimentari".

Avocatul Sorin David, partener al firmei D&B David si Baias, este de parere ca aceasta taxa ar putea imbraca doua forme: fie va fi inclusa in pretul produsului valoric sau procentual, fie sub forma taxarii la o anumita valoare a vanzarilor. Cel mai usor de aplicat ar fi prima.

Ministerul Sanatatii estimeaza ca va strange circa 3-4 mld. lei (peste 700 mil. euro) din aceasta taxa. Potrivit calculelor ZF insa valoarea cumulata a pietelor ce urmeaza sa fie impozitate este de circa 2,4 mld. euro. Nu este cert cum vor fi stranse sumele prognozate de MS.

Spre comparatie, din taxa pe viciu care se aplica tigaretelor, Ministerul Sanatatii a strans 285 mil. euro in 2008. Piata tigaretelor este de circa 2,5 mld. euro, iar taxa pe viciu este de 10 euro aplicata la 1.000 de tigari.

Ce spune mediul de business

"Calculele facute de minister sunt complet nerealiste. Pe o piata de maximum 10 mld. euro, procentul din vanzari ar trebui sa fie de 10% pentru a putea strange un miliard de euro cum si-au propus. Asta in conditiile in care rata profitului companiilor este de sub doua cifre. Vor plati restaurantele mari, multinationalele, dar cele mici, care reprezinta de fapt cea mai mare parte din piata, nu vor mai declara veniturile. Introducand aceasta taxa vor pierde astfel alti bani care pana acum veneau din TVA, din taxe legate de venituri", a spus Dragos Petrescu, care detine mai multe restaurante cu un rulaj de peste 15 mil. euro in 2008.

"O taxa de 10% pe vanzarea de produse carbogazoase si snacks-uri ar fi enorm de mult. Intr-o perioada de criza economica cresterea taxelor nu face decat sa duca la majorarea somajului. Producatorii se sperie si vor da mai multi oameni afara", a declarat Ioan Micula, coproprietarul European Food&Drinks, cel mai mare grup romanesc din industria alimentara, cu afaceri cumulate de aproape un miliard de euro in 2008.

Micula a mai spus ca aceasta taxa, daca va fi introdusa, se va regasi integral in preturile la raft ale produselor si va genera astfel un declin in consum cu efecte negative asupra afacerilor producatorilor de profil.

Dragos Frumosu, presedintele Federatiei din Industria Alimentara, este de parere ca introducerea acestei taxe va determina mutarea multor multinationale in alte tari.

"Aceasta este o taxa nebuna, este ca si cum ne invata ei acum mersul pe jos sau ce sa mancam sanatos", a spus Frumosu.