Cele mai importante evenimente de astazi

Ziarul Financiar 06.01.2010

1. "Viciul" fast-food-ului va fi platit incepand din martie 2010. Taxa pe fast food va fi perceputa incepand cu luna martie 2010 si impusa companiilor care produc, importa sau prepara produse tip fast food, de patiserie-cofetarie, snacksuri, chipsuri, precum si bauturi racoritoare, cuantumul contributiei urmand sa fie stabilit prin negocieri cu firmele respective. Taxa va fi platita de toate persoanele juridice care produc, importa sau prepara alimente nerecomandate cu continut crescut de sare, grasimi, zahar si cu aditivi alimentari, iar in aceasta categorie vor fi incluse produsele tip fast food, produse de patiserie-cofetarie, snacksuri şi chipsuri, precum si bauturile racoritoare, cu exceptia apei plate imbuteliate sau apei minerale imbuteliate si a sucurilor naturale proaspete din fructe si legume.

2. Cel mai asteptat gadget al ultimului an a iesit pe piata: telefonul Nexus One, de la Google, ar putea fi disponibil si in Romania prin Vodafone. Google a lansat primul telefon proiectat si vandut direct de catre companie, Nexus One, model cu care spera sa detronze suprematia iPhone. Nexus One nu poate fi cumparat momentan din Romania, insa ar putea ajunge pe piata locala prin intermediul Vodafone, care va distribui terminalul in Europa, conform declaratiilor facute de oficialii motorului de cautare


3. Comunicare a la Radio Erevan la Ministerul de Finante: Continuarea programului Prima Casa nu s-a aprobat! Se va supune aprobarii! Ministerul de Finante a emis miercuri o rectificare la comunicatul transmis in prima parte a zilei, precizand ca mentinerea programului "Prima Casa" va fi supusa aprobarii in sedinta de astazi, si nu a fost aprobata de Executiv, cum a aparut in anuntul initial. "Ministerul Finantelor Publice va supune abrobarii in sedinta de Guvern de astazi, 6 ianuarie 2010, un proiect de hotarare prin care se propune continuarea acordarii de garantii potrivit criteriilor prevazute in legislatia actuala pentru achizitionarea locuintelor de catre solicitantii eligibili care prezinta antecontracte de vanzare-cumparare cu data certa pana la 31 ianuarie 2010 inclusiv".

4. Cel mai ieftin euro din ultimele doua saptamani: cursul BNR coboara puternic, la 4,1620 lei/euro. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat pentru astazi un curs de referinta de 4,1620 lei/euro, in coborare cu 4,57 bani fata de cursul de referinta anuntat marti. Evolutia puternica a leului a fost pusa de o parte din dealeri pe seama desfasurarii unei importante majorari de capital, dupa ce Alpha Bank a anuntat recent ca planuieste sa isi majoreze capitalul cu 100 milioane euro, iar austriecii de la Volksbank au indicat ca se pregatesc de o majorare de capital cu 200 milioane euro.

5. Cea mai profitabila actiune bursiera din lume in 2009: Dezvoltatorul imobiliar Immoeast, prezent si in Romania, si-a sporit valoarea de peste 8 ori. Actiunile dezvoltatorului imobiliar austriac Immoeast, prezent si pe piata romaneasca, au avut anul trecut cea mai buna evolutie bursiera din cele 1.656 companii ale indicelui mondial MSCI World Index. Titlurile Immoeast au urcat la 3,85 euro la finalul anului 2009, de la 46 de eurocenti la finele lui 2008. Indicele MSCI World a avut un avans de 27% in ultimul an.