Incepe marea batalie a bugetului: Opozitia a depus peste 3.000 de amendamente

Autor: Doina Anghel 06.01.2010

Peste 3.000 de amendamente au fost depuse pana aseara la legea bugetului de stat si legea asigurarilor sociale pe 2010, care intra astazi in dezbaterea comisiilor de buget-finante ale celor doua camere ale Parlamentului.

Legea bugetului este primul test important in legislativ pentru guvernul PD-L -UDMR, condus de premierul Emil Boc, care are pe hartie are o majoritate fragila.

Dezbaterile de azi din comisiile de buget, unde se vor infrunta pe de o parte specialistii din comisiile de buget si de cealalta parte ministrul finantelor Sebastian Vladescu, se asteapta sa fie extrem de dure in conditiile in care atat

liderul PSD Mircea Geoana, cat si liberalii lui Crin An tonescu au afirmat ca bugetul este prost facut si vor vota impotriva lui.

Insa unele concesii pot fi facute, asa cum s-a vazut ieri la comisiile de munca si sanatate, unde si parlamentarii puterii au avizat favorabil amendamente care modifica esential politica sociala a Guvernului.

Bugetul care ne scoate din criza

Guvernul lui Emil Boc spera ca odata cu votul final pe acest buget Romania sa poata spera la iesirea din blocajul economic, mai ales ca delegatia FMI care poate debloca cele doua transe in valoare de 2,3 mld. euro din creditul contractat in prima vara anului trecut va sosi la Bucuresti la mijlocul lunii ianuarie.

Discutiile cu FMI au fost blocate la finele anului trecut, din cauza instabilitatii politice. Guvernantii au asteptari optimiste de la 2010: economia va creste cu 1,3%, se arata in legea bugetului care intra astazi in malaxorul comisiilor de buget. Veniturile la bugetul de stat sunt programate sa creasca cu 9,9 mld lei, la 66,6 mld, iar cheltuielile vor fi majorate cu 3,7 mld lei, la 101, 6, asa ca deficitul este estimat la 35 mld. lei.

Parlamentarii din comisiile de munca si de sanatate au avizat in unanimitate, proiectul bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2010, adoptand mai multe amendamente, printre care si majorarea punctului de pensie de la 732,8 lei la 826,2 lei. Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Gheorghe Gherghina a precizat ca in discutiile cu FMI s-a stabilit inghetarea nominala a pensiilor.

Propuneri nerealiste in comisiile de specialitate