Replica bancherilor la miscarea BNR: Este insuficient, sa mai vina o reducere. Bancile nu se grabesc sa reduca dobanzile la credite si spun ca oricum nu exista cerere de la clienti. Cum comentati?

Autori: Razvan Voican , Liviu Chiru 06.01.2010

Toti bancherii se arata bucurosi ca BNR a redus dobanda cu jumatate de punct, la 7,5%, dar cand vine vorba de ieftinirea creditului in lei replica lor este ca dobanzile pentru clienti vor scadea doar in timp si in pasi mici si continua sa invoce lipsa cererii.

In timp ce Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, spune ca "mingea este acum la banci", bancherii sustin ca ar fi nevoie ca BNR sa intareasca semnalul de reducere a dobanzii.

"BNR ne-a surprins placut, intr-adevar. Este o masura luata tarziu, dar e bine si asa. Ar fi o dovada de profesionalism daca ar mai face un pas similar, dar nu cred ca va veni prea curand", afirma Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania.

Problema bancherilor este nivelul ridicat al dobanzilor pe piata interbancara, net peste dobanda BNR, care inseamna costuri mai mari de finantare. Dobanzile la una/trei luni ramasesera ieri la peste 9,5%.

"Si la nivelul de 7,5% dobanda-cheie este cu peste 200 de puncte de baza deasupra inflatiei. Trebuie sa ne uitam insa si la piata, unde dobanzile inca sunt peste dobanda BNR, in pofida corectiilor din ultimele zile. Si chiar daca bancile ar lua repede decizia de a ieftini creditele in lei, aceasta nu s-ar traduce in cresterea creditarii pentru ca multa lume inca este tematoare, exista perceptia ca efectele rele ale crizei de-abia acum vor aparea. Oricum, reducerea dobanzii BNR este un bun semnal de inceput de an", comenteaza Claudiu Cercel, vicepresedinte pe pietele financiare al BRD-SocGen, a doua mare banca de pe piata.

Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank, spune ca dobanzile la lei vor mai scadea putin, dar insuficient. "Sa vedem cati bani vor mai absorbi Finantele, pentru ca probabil vor mai ramane in piata. La euro dobanzile sunt deja destul de jos, dar nu exista cerere." El crede ca miscarea BNR ar putea avea in vedere si usurarea poverii Ministerului Finantelor. Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu, afirma ca este nevoie ca bancile sa ieftineasca creditele, pentru a incuraja antreprenorii sa vina cu proiecte de investitii.

"Viteza (cu care se transmite in piata semnalul BNR, n. red.) nu este foarte mare, dar e necesar sa se reduca dobanzile, altfel nu se stimuleaza cererea de credite, care e principala problema a economiei romanesti. Nu exista suficienta cerere de credite."

BCR, cea mai mare banca locala, interpreteaza decizia BNR ca un mesaj pentru continuarea scaderii graduale a dobanzilor.

"Masura BNR este o confirmare ca dobanzile la lei vor continua sa scada putin cate putin, atat la depozite, cat si la credite. Dar sunt mai multe elemente care alcatuiesc tabloul pietei financiar-bancare si care influenteaza procesul", a declarat Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR, cea mai mare banca de pe piata.

Vezi pagina 6