Prima runda de negocieri la Prima Casa: Ar putea fi extins programul si pentru a doua casa?

Autor: Izabela Badarau 07.01.2010

Reprezentantii agentiilor imobiliare au propus celor din Ministerul de Finante ca programul sa fie extins si pentru persoanele care vor sa se mute de la doua camere la trei camere, adica sa fie eliminata conditia prin care cumparatorul trebuie sa fie la prima achizitie de locuinta.

Propunerea a venit simultan cu cea de majorare a plafonului pentru achizitia de locuinte noi de la 60.000 de euro, pana la 70-80.000 de euro, sau chiar mai mult.

"Am incercat sa lamurim ce este acest program: un program social pentru a ajuta populatia sa isi ia o locuinta sau un program de stimulare de achizitie a locuintelor. Eu cred ca scopul este sa stimulam achizitia de locuinte si, in acest context, am incercat sa cautam solutii pentru ca acest program sa fie axat pe achizitia de locuinte noi", spune Cristi Clenciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

Miercuri seara a avut loc o intalnire intre cei conectati direct la piata si cei din Guvern pentru a decide formula in care va continua programul Prima Casa, urmand ca saptamana viitoare sa aiba loc a doua intalnire de acest gen.

Pana pe 15 februarie, Ministerul de Finante va trebui sa vina cu noul model in care va continua programul. Pana atunci, cumparatorii vor putea incheia antecontracte pentru achizitia de locuinte prin programul Prima Casa - asa cum a fost pana acum. Oficialii din Guvern au declarat ca forma viitoare a programului va fi axata pe achizitia de locuinte noi si totodata, ca programul ar putea fi extins pentru achizitia de locuinte ANL. In acest fel insa, nu va fi stimulat mediul privat, considera cei care au participat la intalnire.

Din plafonul de 1 mld. de euro aprobat in vara anului trecut pentru acordarea de garantii la creditele "Prima Casa", au mai ramas peste 500 mil. de euro - fond care va fi transferat pentru anul acesta. Bugetul total ar urma să fie completat ulterior, posibil tot pana la plafonul din 2009, de un miliard euro, au declarat surse ministeriale pentru Mediafax.