Valer Blidar a castigat in doi ani contracte de peste 400 de milioane de euro cu statul

Autor: Mirabela Tiron 07.01.2010

Valer Blidar, unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri din transporturi, care a infiintat anul trecut Banca Feroviara, a incheiat in ultimii doi ani contracte in valoare de peste 400 de milioane de euro cu CFR Calatori pentru furnizarea de vagoane de calatori.



Recent, compania de stat CFR Calatori a anuntat ca va incheia un acord-cadru cu Astra Vagoane Calatori, firma controlata de Blidar, prin care va achizitiona in urmatorii patru ani 400 de vagoane noi, de tip InterRegio, pentru 1 miliard de lei (238 mil. euro). Acest acord-cadru succede unui alt contract, cu o valoare aproape similara, incheiat in 2008. Este vorba de un contract de livrare catre CFR Calatori a 200 de vagoane de calatori climatizate, pentru trafic intern si international, in valoare de peste 700 de milioane lei (199 milioane euro).

"Sunt si alte contracte-cadru pe care le-am incheiat cu CFR Calatori pentru livrarea mai multor vagoane, insa nu s-a achizitionat numarul maxim specificat in acord. Totul depinde de bugetul pe care il are compania de stat", a spus industriasul Valer Blidar, care a intrat in afaceri dupa revolutie, cand a inceput sa produca subansambluri pentru vagoane.

CFR Calatori este cel mai important client al Astra Vagoane Calatori

Compania de stat a oferit in 2008 si 2009 contracte de peste 700 mil. euro pentru achizitia si modernizarea de vagoane, pe o perioada de 3-4 ani, beneficiare fiind majoritatea companiilor de top de pe piata (Astra Vagoane Calatori, Atelierele Grivita, Grupul Feroviar Roman, Remar Pascani). Investitiile mari realizate de CFR vin in contextul in care compania are un parc invechit de vagoane, care necesita modernizari.

Producatorii de vagoane se numara printre companiile care au resimtit mai putin criza din ultimul an, dupa ce au raportat profituri record in 2008 si si-au asigurat contracte consistente pentru urmatorii ani. Acest sector a fost sustinut practic de stat.

Astra Vagoane Calatori din Arad exporta insa componente de vagoane si catre Alstom Franta, Caile Ferate Nationale Egiptene sau iraniene.

Marja de profit de 40%

Blidar mai detine pe langa Astra Vagoane Calatori, principalul furnizor pentru Caile Ferate Romane, si firmele Astra Vest, Sirv Titu, Marmura Bucuresti si Tristar Bucuresti, potrivit ultimelor informatii disponibile. Compania Astra Vagoane Calatori a rulat afaceri de 65 de milioane de euro in 2008 si un profit net de 26,3 mil. euro, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante. Reprezentantii companiei nu au facut publice rezultatele financiare pe anul trecut.

Pe piata materialului rulant mai activeaza si oamenii de afaceri Gruia Stoica, care detine Grup Feroviar Roman prin care controleaza fabricile de reparatii vagoane Remar Pascani si Reva Simeria dar si omul de afaceri Cristian Burci, proprietarul Astra Vagoane Arad, Meva Turnu Severin si al altor firme.