Pe mana cui ramane gestionarea fondurilor europene? Functionarii responsabili cu banii de la UE pleaca in consultanta pentru castiguri de 5.000 de euro

Autor: Adriana Rosoga 08.01.2010

In autoritatIle de management care gestioneaza atragerea fondurilor europene lucreaza aproximativ 700 - 800 de angajati care au pe mana bani europeni in valoare de 34 mld. euro pana in 2013.

Demotivati de salariile mici din institutiile care gestioneaza fonduri europene, functionarii implicati in procesul de atragere a banilor de la UE aleg sa plece in mediul privat in cadrul firmelor de consultanta sau ca manageri de proiect, unde castigurile sunt si de 10 ori mai mari.

Intarzierea evaluarilor de proiecte si a lansarilor de programe se datoreaza in mare parte personalului insuficient din cadrul institutiilor care au rol in gestionarea banilor europeni, spun reprezentantii institutiilor.

"Practic statul nu face nimic pentru a tine angajatii foarte buni care pot realiza proiecte prin care sa atraga bani europeni in primarii de exemplu, pentru ca peste 80% din fondurile pe care trebuie sa le primim de la UE pana in 2013 sunt destinate autoritatilor. Stiu cazul unui functionar intr-o primarie dintr-o comuna care lucra pe un salariu de 700 - 800 de lei lunar si care a reusit sa aduca printr-un SAPARD bani in varf de munte. Asta pe langa alte proiecte de milioane de euro de care s-a ocupat pentru primarie. Intre timp a renuntat la functie tocmai datorita salariului mic si a volumului si responsabilitatii foarte mare pe care o are. Un astfel de om in strainatate ar fi platit in aur", spune Ana, 53 de ani, care lucreaza intr-o primarie judeteana si care se ocupa de gestionarea programelor cu finantare europeana post-aderare si preaderare.

"Am depus si eu un proiect pe POS DRU (Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane) si in cazul in care va fi aprobat voi pleca din administratie ca manager al acestui proiect. Castigul meu va fi de cateva ori mai mare. De cand s-a dat drumul la banii de la UE, fenomenul de migratie a functionarilor care au acumulat experienta in gestionarea de proiecte pe fonduri de preaderare, dar si pentru cele de postaderare catre mediul privat s-a accentuat. Motivele sunt salariile foarte mici in comparatie cu castigurile pe care le pot obtine din scrierea de proiecte sau din gestionarea ca expert a proiectelor", explica Ana.

Surse din piata spun ca salariul unui functionar care lucreaza in departamentul de integrare al unei primarii si care gestioneaza fonduri europene de milioane de euro era in noiembrie anul trecut, cu tot cu sporuri, de circa 1.200 - 1.500 de lei (280 - 350 de euro), in timp ce un director al unei agentii de dezvoltare regionala (ADR) care are pe mana sute de milioane de euro de la UE primea 2.000 de lei (476 de euro) cu toate sporurile.

In mediul privat, un manager de proiect care are in grija implementarea proiectelor europene in cadrul POS DRU poate sa castige pana la 70 de euro pe ora, ceea ce inseamna ca daca are prevazute pentru implementarea proiectului 4 ore pe zi, intr-o luna va avea castiguri lunare de 5.600 de euro.

Sporuri de 75% pentru gestionarea banilor europeni

Functionarii care gestioneaza fonduri europene ar trebui sa beneficieze de un spor de 75% din salariul de baza care nu se acorda de catre toate autoritatile implicate in gestionarea banilor de la UE. De exemplu, de aceste sporuri beneficiaza functionarii din cadrul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) si al Autoritatii de Management al POS DRU, in timp ce Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (AMPOSCCE) nu acorda acest spor.

In cazul AMPOS DRU care are de gestionat fonduri europene de 4,2 mld. euro in perioada 2007-2013, la inceputul lui octombrie 2009, din totalul de 88 de posturi alocate, 31 de pozitii erau vacante sau temporar vacante. Din cei 57 de angajati, 50 de persoane beneficiau de sporul de 75%.

"Demotivarea personalului din ratiuni care tin de reducerea substantiala a veniturilor salariale afecteaza buna desfasurare a activitatii organismelor intermediare, cu atat mai mult cu cat incarcarea cu sarcini a personalului este mult peste cea normala", puncteaza Catalina Melita, director general al AMPOSCCE, autoritate care are pe mana pana in 2013 fonduri nerambursabile de 3 mld. de euro.

Angajarile in administratie sunt blocate

Salariul unui evaluator in cadrul AMPOSCCE era anul trecut in noiembrie de circa 1.500 de lei (350 de euro). AMPOSCCE are o alocare de 66 de posturi, dintre care 47 sunt efectiv ocupate, 7 sunt suspendate si 12 sunt vacante.

"Dupa ce ca nu reusim sa motivam suplimentar resursa umana si sa o capacitam pentru a avea sansele unei absorbtii decente, mai punem si piedici suplimentare: blocarea posturilor in administratia publica are repercusiuni grave in accelerarea absorbtiei", precizeaza Dragos Jaliu, partener al companiei de consultanta Structural Consulting Group.

Compania de consultanta Depro Inovatie a obtinut anul trecut cea mai mare finantare din fondurile europene pentru resurse umane, in valoare de 4,5 mil. euro, si a avut in echipa de management oameni care au lucrat anterior pentru Comisia Europeana, evaluand proiecte europene similare celui pe care l-a depus. Compania, care avea afaceri de 14.000 de euro cu un an inainte sa depuna proiectul, a reusit sa primeasca fonduri pentru un proiect cu o valoare de peste 320 de ori mai mare decat afacerile derulate in 2007.

Proiectul a fost conceput de un grup de patru oameni care au lucrat timp de cativa ani la delegatia Comisiei Europene in Romania, avand functii de coordonatori de proiecte finantate din fonduri europene. Gabriela Popescu, directorul executiv al companiei, si Ramon Trillo, administratorul firmei, au o experienta de peste sapte ani in cadrul Comisiei Europene, avand rolul de a verifica daca proiectele finantate din fonduri europene respecta legislatia.

Cat se castiga la stat:

280-350 de euro castiga un functionar care lucreaza in departamentul de integrare al unei primarii

476 de euro castiga un director al unei agentii de dezvoltare regionala, aici fiind inclus si salariul si sporurile

350 de euro este venitul lunar al unui evaluator din autoritatea de management

Cat se castiga in privat:

5.600 de euro poate castiga lunar un manager de proiect, care lucreaza patru ore pe zi, in conditiile in care venitul este de pana la 70 de euro pe ora

3-10 % din valoarea unui proiect castiga un consultant care realizeaza proiecte europene, a caror valoare ajunge la sute sau milioane de euro