Las Vegas: ce gadget-uri vin in magazine in 2010

Autor: Magraon Andreea 07.01.2010

Marile companii s-au intrecut in a-si prezenta noile inovatii tehnologice inca din prima zi a Consumer Electronic Show (CES), cel mai mare targ de IT&C din lume, care a inceput miercuri la Las Vegas.



Unul dintre primele gadget-uri de la targ a fost lansat de Microsoft, cel mai mare producator de software din lume. Steve Ballmer, CEO-ul companiei, a prezentat un tablet PC, ce va fi produs de Hewlett-Packard (HP). Dispozitivul are un ecran cu diagonala cuprinsa intre 10 si 12 inchi (25 si 30 de cm), touchscreen si va permite citirea cartilor electronice, navigarea pe internet si vizionarea de filme.

Celelalte inovatii asteptate la targul IT&C au fost televizoarele 3D, dar si smartbook-urile si telefoanele "inteligente". Panasonic, producatorul nipon de echipamente electronice, electrocasnice si IT, a lansat televizorul 3D de 152 de inchi (380 cm).

De asemenea, Motorola si Lenovo au prezentat smartphone-uri care functioneaza pe platforma Android, dezvoltata de Google. Backflip de la Motorola are un ecran de 3,1 inchi (7,8 de cm) si un design atragator, cu o tastatura care culiseaza. Permite conexiunea la internet si are o camera foto de 5 megapixeli, GPS si Bluetooth.

Peste 20.000 de produse vor fi prezentate la targ de catre 2.500 de companii. Aproximativ 110.000 de persoane sunt asteptate la Las Vegas, numarul vizitatorilor fiind insa cu 15% mai mic decat anul trecut din cauza crizei economice si financiare.

Apple, producatorul telefoanelor iPhone si al playerelor portabile iPod, este marele absent de la CES. Compania este asteptata sa lanseze un tablet PC la sfarsitul lunii la San Francisco.

Backflip, smartphone de la Motorola

Al treilea smartphone care functioneaza pe platforma Android, lansat de Motorola, Backflip va intra pe piata in primul trimestru al acestui an, pretul nefiind inca cunoscut. Telefonul are un ecran de 3,1 inchi (7,8 de cm) si un design foarte atragator, cu o tastatura care culiseaza, dar si ecran tactil. Permite conexiune la internet si are o camera foto de 5 megapixeli, GPS si Bluetooth. De asemenea, Lenovo, al patrulea producator de PC-uri la nivel mondial, a lansat smartphone-ul LePhone. Telefonul, care va fi introdus mai intai pe piata chineza, functioneaza pe platforma Android, are un ecran de 3,7 inchi (9,3 de cm) si touchscreen.

e-reader-ul de la Skiff

e-reader-ul lansat de Skiff este unul dintre cele mai mari de pe piata, avand un ecran de 11,5 inchi (30 cm). A fost creat special pentru citirea ziarelor, a revistelor si a documentelor pdf. Inovatia pe care o aduce e-reader-ul de la Skiff este ca este facut dintr-un material foarte flexibil. Reader-ul dispune de o memorie interna de 4GB, care poate fi extinsa cu cardurile de memorie SDHC. In ce priveste comunicarea, acesta dispune de port USB, dar si de conexiuni Wi-Fi si 3G.

Tablet PC-ul de la Microsoft

Tablet PC-ul lansat de Microsoft va fi produs de Hewlett-Packard (HP) si va fi lansat la jumatatea acestui an. Dispozitivul are un ecran cu diagonala cuprinsa intre 10 si 12 inchi (25 si 30 cm), touchscreen color si va permite citirea cartilor electronice, navigarea pe internet si vizionarea de filme.

Porneste-ti masina de pe BlackBerry

In curand cei care au telefoane BlackBerry vor putea sa-si porneasca masina doar daca vor folosi smartphone-ul, neavand nevoie de vreo cheie. Viper vrea sa lanseze un soft pentru BlackBerry prin care printr-o simpla apasare a unui buton al telefonului, utilizatorul isi va putea deschide sau inchide masina. Acest soft exista deja intr-o varianta mai complexa pentru iPhone, el permitand pornirea aerului conditionat sau a caldurii din masina.

Televizoarele 3D

Companii precum Panasonic, LG sau Sony au lansat la CES televizioare 3D, in contextul in care industria de la Hollywood produce din ce in ce mai multe filme in aceasta varianta. Diferenta dintre televizoarele cu ecran 3D, care vor intra pe piata in acest an, si cele normale nu va fi mai mare de 200 de dolari, spun specialistii. Panasonic a lansat televizorul 3D de 152 de inchi (380 cm). Samsung a incheiat un parteneriat cu DreamWorks Animation SKG si Technicolor si va oferi continut 3D prin intermediul televizoarelor LED, LCD sau plasma.

Cum sa folosesti laptopul fara priza

YoGen a lansat incarcatorul care nu are nevoie de priza sau de energie solara. Principiul in baza caruia functioneaza acest incarcator este simplu: cablul retractabil din dotare pune in functiune un alternator special, care poate incarca bateria laptop-urilor, telefoanelor sau iPod-urilor prin intermediul unui cablu miniUSB. Are dimensiunile 90 x 55 x 23 mm si cantareste 98 g si costa 40 de dolari (27 de euro).

Radio online care se conecteaza la Facebook

Compania britanica Pure a lansat in cadrul CES de la Las Vegas radioul internet. Dispozitivul are un ecran de 5,7 inchi (15 cm), touchscreen color si costa in jur de 350 de dolari (240 de euro). Are conexiune Wi-Fi si permite verificarea starii vremii, dar si a conturilor de pe Facebook sau Twitter. Poate fi cumparat in patru culori: negru, rosu, alb si galben.

Laptop Samsung cu ecran transparent OLED

Cu un ecran cu diagonala de 14 inchi (35,5 cm) laptop-ul Samsung cu ecran transparent OLED este cel mai mare de acest gen din lume. PC-ul este pana la 40% transparent (maxim atins atunci cand este inchis), in contextul in care gadget-urile asemanatoare existente in prezent pe piata ating o transparenta de numai 25%.

Skylight, un smartbook de la Lenovo

Are un ecran de 10 inchi (25 cm), Skylight nu este un gadget la fel de mic ca iPhone, dar e mai subtire decat orice netbook. Are conexiune la internet prin Wi-FI sau 3G, memorie de 20 GB si o baterie care tine pana la zece ore. Pretul nu a fost anuntat, insa analistii anticipeaza suma de 499 de dolari (350 de euro). De asemenea, are incorporat un webcam de 1,3 megapixeli. Skylight functioneaza cu ajutorul Linux, ce permite accesul la diferite aplicatii precum Gmail sau Facebook.