Presedintele Islandei ataca agentia de rating Fitch, dupa ce aceasta a redus ratingul de tara la junk

Ziarul Financiar 08.01.2010

Presedintele Islandei, Olafur Grimsson, a atacat agentia de rating Fitch dupa ce aceasta a decis sa reduca gradul de investitii al tarii la junk ca urmare a deciziei de a nu inapoia din fonduri guvernamentale banii depusi de cetatenii britanici si olandezi la banca islandeze care au intrat in faliment.

"Agentia de rating care a facut acest lucru, Fitch, trebuie sa raspunda la multe intrebari pentru ca ratingurile stabilite de aceasta in ultimii doi-trei ani s-au devedit complet eronate", a spus Grimsson, intr-un interviu acordat Bloomberg Television. "Este aceeasi agentie care a oferit bancilor islandeze in 2007 si 2008 cele mai mari note iar noi, cei din Islanda, am fost poate atat de prosti incat sa credem ca este o agentie respectabila, ceea ce s-a dovedit a fi absolut gresit".

Grimsson s-a folosit la 5 ianuarie de dreptul de veto pentru a respinge o lege aprobata de Parlamentul islandez prin care guvernul era obligat sa inapoieze banii depusi de clientii britanici si olandezi in bancile din aceasta tara.