Cum a trait un an de insolventa cel mai mare producator de covoare

Autor: Cristina Stoian 11.01.2010

"Acum furnizorii nu se mai tem de noi. Vanzarile au inceput sa creasca"



Incov Alba-Iulia, cel mai mare producator local de covoare, care a intrat in insolventa in decembrie 2008, caracterizeaza situatia companiei dupa un an de reorganizare interna ca fiind "mai buna decat cu un an in urma".

"In primul rand, compania a inregistrat profit in primul trimestru de derulare a planului de reorganizare. In al doilea rand, furnizorii nu se mai tem de noi. De exemplu, furnizorii de fire din Turcia si Belgia, care pana acum nu acceptau nici macar sa inceapa productia comenzilor noastre fara plata integrala in avans, deja au inceput sa creeze stocuri in depozite pentru noi. Furnizorul nostru de lana ne crediteaza momentan cu valoarea a trei camioane de materie prima", explica Adrian Paraschivoi, directorul general al Incov Alba-Iulia relatia actuala cu creditorii.

Fara acces la finantare

Cererea de deschidere a procedurii de insolventa impotriva fabricii de covoare, care a avut in 2008 afaceri de 4,9 mil. euro, a fost depusa in 2008 de catre o banca la care compania avea credite, dar motivul inrautatirii situatiei financiare a Incov Alba-Iulia a fost criza financiara internationala, care a blocat accesul jucatorilor la finantare.

"Distribuitorii mari de covoare nu mai acceptau termene scurte de plata, iar furnizorii nu mai voiau sa ofere credite comerciale la livrarile de materii prime. Din acest motiv, distribuitorii de covoare au inceput sa valorifice in primul rand stocurile care inainte de criza erau foarte mari, iar comenzile catre producatori au inceput sa scada", spune Paraschivoi, care recunoaste ca si scaderea consumului a afectat masiv businessul cu covoare.

In aceste conditii, producatorul a acumulat datorii de 11,7 mil. euro (43 mil. lei) catre banci, furnizorii de materie prima si stat. Inainte de a intra oficial in reorganizare judiciara, in iulie 2009, compania a purtat negocieri cu creditorii si a obtinut o esalonare a datoriilor pe trei ani, primele plati urmand sa se faca in trimestrul III al planului, adica in perioada februarie-aprilie din acest an. Planul prevede stingerea creantelor creditorilor in proportie de peste 95%, potrivit companiei.

Sfatul consultantilor

Incov Alba-Iulia a apelat si la ajutorul companiei de consultanta Pricewaterhouse Coopers. "Initial am subestimat necesitatea de a avea un consultant, insa dupa ce am trecut prin tot ce inseamna intrarea in reorganizare, mi-am dat seama ca prima decizie corecta in cadrul procedurii de insolventa a fost angajarea unui consultant specializat", este de parere directorul general al fabricii.

Primele masuri la care a recurs compania, menite a micsora cheltuielile, au vizat diminuarea numarului de angajati. In prezent, in cadrul fabricii lucreaza 141 de persoane, cu 50 mai putin decat in decembrie 2008.

"Totodata, productia s-a micsorat, iar procesul de aprovizionare a fost optimizat pe modelul de management japonez (apro­vizionarea cu materii prime este mai stabila si nu mai are un caracter spontan), deoarece situatiile spontane in aprovizionare permit furnizorilor sa mareasca neintemeiat pre­turile din nevoia de finantare", declara Adrian Paraschivoi.

Credit de la BCR

Incercarea de a crea lichiditati a fost ingreunata puternic de refuzul furnizorilor de a mai livra marfa cu plata la termen. "Cel mai important factor care a influentat evolutia afacerii a fost obtinerea unei finantari suplimentare de la Banca Comerciala Romana (BCR) in cadrul planului de reorganizare. Creditul obtinut a fost utilizat preponderent pentru aprovizionarea cu materia prima", explica Paraschivoi metoda utilizata pentru relansarea businessului.

Ulterior, compania s-a orientat catre segmentul premium, incercand sa creasca vanzarile pe segmentul covoarelor de dimensiuni mari, unde principalii clienti sunt Banca Nationala Romana, Cercul Militar, Casa Capsa sau hotelul Intercontinental. "Ultimele doua luni am inregistrat cresteri, dar chiar si asa o majorare cu 10% a cifrei de afaceri fata de 2008, asa cum am estimat la inceputul anului, nu va fi posibila deocam­data", afirma directorul general al fabricii de covoare.

Fabrica Incov Alba-Iulia, fondata in 1979, a fost preluata in decembrie 2006 de catre grupul Acvila, cu activitati in domeniul materialelor de constructii termoizolante.

Incov este cea mai mare fabrica de covoare din Romania, alte unitati de productie precum Covtex Cisnadie sau Covoare Siret fiind inchise.

Despre Incov: