Perini pregateste transformarea grupului Romstal intr-un holding evaluat la circa 390 mil. €

Autor: Catalin Lupoaie 10.01.2010

Grupul Romstal, specializat in productia si distributia de produse sanitare, termice si electrice, a fost evaluat la circa 390 mil. euro, dupa ce Enrico Perini, actionarul principal si fondatorul companiei, a transferat participatia de 51% pe care o detinea in cadrul grupului catre o firma specializata in activitati de holding.



Detinerea de 51% a fost evaluata la circa 825,7 milioane de lei (circa 195 mil. euro), potrivit companiei de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC).

Aceasta este prima evaluare facuta publica de catre grupul Romstal, pana acum fiind derulate doar estimari pe baza marjei de profit.

Astfel, Perini, 42 de ani, a adus 825,7 de milioane de lei (circa 195 mil. euro) la capitalul social al firmei Perini Land Holding, creata pentru eficientizarea afacerii. In mod direct, omul de afaceri controleaza astfel 99,9922% din companie, in timp ce Perini Properties & Investments detine sub 1% din capital.

Aportul la capitalul acestei companii este reprezentat de contravaloarea partilor sociale detinute de Perini in cadrul grupului Romstal (51% actiuni la compania Romstal si 51% actiuni la celelalte firme din grup), transferate de pe persoana fizica pe persoana juridica. Restul de actiuni este detinut de firma Framan cu sediul in Italia (40%) si de Ovidiu Henter, directorul executiv al grupului Romstal, care are o detinere de 9%.

La valoarea de circa 390 mil. euro, grupul Romstal ar putea fi unul dintre cele mai valoroase 50 de companii din tara, daca luam in calcul "Anuarul celor mai valoroase companii din Romania", realizat de Ziarul Financiar in colaborare cu casa de investitii Capital Partners.

Anuarul nu evalueaza insa valoarea holdingurilor, ci doar a celei mai valoroase companii dintr-un grup.

Singura companie din distributia de materiale de constructii care a intrat in topurile realizate de ZF a fost Arabesque in 2008, insa anul trecut compania din Galati nu a mai reusit sa fie intre primele 100 de companii, pentru ca i-a scazut valoarea sub 117 mil. euro, potrivit sursei citate.

Afacerile au scazut cu 35%

Businessul grupului Romstal a scazut anul trecut cu 35% fata de 2008, ajungand la 350 de milioane de euro, din cauza scaderii bruste a consumului de materiale de constructii termo-hidro-sanitare.

In aceste conditii, in 2009 grupul s-a reorientat catre consolidarea businessului si catre extinderea pe pietele externe. Romstal si-a extins anul acesta prezenta in Rusia si Ucraina prin deschiderea francizelor care au atras investitii de 600.000 de euro.

In plus, Perini a extins domeniile pe care activeaza grupul Romstal si in sectorul energiilor regenerabile, dupa ce a investit peste 8 milioane de euro in achizitia de terenuri si constructia unui proiect energetic eolian in judetul Galati si mai are programate investitii de 10 mil. euro intr-un proiect similar in judetul Constanta.

Perini a declarat recent pentru Ziarul Financiar ca estimeaza o revenire a cresterii consumului pe piata materialelor de constructii abia in 2013 si ca ia in calcul derularea unor investitii in alte tari unde "antreprenorii sunt mai bine primiti".

S-a dus si peste granite

Tinta lui Perini, anuntata in urma cu trei ani, era ca in anul 2012 businessul sa ajunga la un miliard de euro, insa planurile au fost date peste cap de criza financiara.

Businessul Romstal a luat proportii odata cu extinderea in regiune, dupa ce piata locala a fost acoperita aproape in totalitate prin magazine si francize.

Una dintre cele mai importante achizitii ale Romstal a fost preluarea in 2007 a distribuitorului Doming din Serbia, in urma unei tranzactii care s-a ridicat la circa 10 milioane de euro.

Grupul include mai multe firme, cele mai importante fiind Romstal Imex (producator si furnizor pe segmentele echipamentelor termo-hidro-sanitare, placilor ceramice si corpurilor de iluminat), Valrom Industrie (producator de sisteme de tevi din plastic), Valplast Industrie (producator de tevi si fitinguri din PVC) si dealer-ul auto Autoklass Center. Romstal mai cuprinde si firme specializate in alte segmente, precum cel imobiliar, gradinarit, agricultura sau energetic.