Euro este vazut in mod surprinzator la 4 lei de marile banci

Autor: Liviu Chiru 10.01.2010

Euro va continua sa se ieftineasca pe piata de la Bucuresti, cursul putand cobori chiar sub pragul de 4 lei/euro dupa cum arata cele mai recente estimari ale bancilor. Motivul acestei inversari de prognoza nu este insa foarte consistent: schimbarea sentimentului investitorilor fata de pietele ermergente, intre care si Romania.

Deutsche Bank, cea mai mare banca germana, vede euro coborand la 4 lei, in conditiile in care jucatorii internationali au la dispozitie fonduri ieftine, pentru care cauta plasamente profitabile, si le recomanda investitorilor sa se imprumute in euro si sa cumpere lei, fara sa indice insa un orizont clar de timp privind intarirea leului. Si Erste Group, actionarul majoritar al BCR, vede euro la 4 lei in iunie, respectiv la 4,10 lei in decembrie. Desi dobanzile au coborat de la 10% la 7% in doar cateva zile pe piata interbancara de la Bucuresti, dupa ce BNR a redus dobanda-cheie de la 8% la 7,5%, leul a castigat teren, iar tendinta de intarire continua.

BNR a calculat vineri un curs de 4,1679 lei pentru un euro, cu 0,42 bani sub nivelul din ziua precedenta. Comparativ cu nivelul de la sfarsitul anului trecut, leul marcheaza un castig in fata euro de peste 1,5%.

"Anul 2010 a inceput bine pentru monedele din Europa, Orientul Mijlociu si Asia. La prima vedere, factorii par sa fie aceiasi care au declansat revenirea acestor monede si dupa primul trimestru din 2009: noi intrari de capital pentru investitii in obligatiuni si actiuni, o imbunatatire a apetitului pentru risc si o usoara slabire a dolarului", spune Arend Kapteyn, economist-sef in cadrul echipei de analiza pentru piete globale a Deutsche Bank.

Scaderea cursului ar fi o veste buna pentru toti cei care au de platit rate la credite in valuta, mai ales ca tot mai multi salariati se confrunta cu scaderi ale veniturilor sau chiar cu perspectiva de a-si pierde locul de munca. Si importatorii ar avea de castigat, pentru ca ar putea astfel sa reduca preturile, intr-o perioada in care cererea este foarte slaba. Aceasta ar ajuta si BNR in lupta cu inflatia, lasand loc pentru noi reduceri ale dobanzii-cheie, care ar conduce mai departe la ieftinirea creditelor in lei.

Erste Group, actionarul majoritar indirect al BCR, vede, de asemenea, cursul la 4,00 lei pentru un euro in iunie, noua prognoza fiind imbunatatita cu 20 de bani fata de precedenta. De asemenea, pentru sfarsitul de an anticipeaza un euro de 4,10 lei, fata de 4,20 lei/euro anterior.

"Avand in vedere determinarea BNR de a modera eventuale miscari bruste ale cursului, nivelul foarte confortabil al rezervelor valutare (28,3 mld. euro) ar trebui sa descurajeze orice atac speculativ impotriva leului. Dupa scaderea abrupta din 2009, deficitul de cont curent va ramane in mare la acelasi nivel ca anul trecut, in timp de investitiile straine directe vor finanta peste 80% din dezechilibrul extern. Toate acestea pledeaza pentru un leu stabil sau chiar ceva mai tare fata de 2009 in lunile urmatoare", afirma Eugen Sinca, analist al BCR.

Monedele din regiune sunt atractive pentru ca ofera inca randamente mari. Spre exemplu, titlurile de stat romanesti ofera randamente de 9,5% pe an, iar bancile locale platesc in continuare dobanzi chiar si de 10% pentru depozitele atrase. Euribor (indicatorul pietei interbancare din zona euro pentru sumele imprumutate) a coborat in prezent la 0,7% pe an, pentru maturitatea de trei luni. "Cat de mult se va prelungi acest elan de apreciere a monedelor din regiune este insa o cu totul alta discutie", avertizeaza Kapteyn.

O mare banca locala estimeaza ca euro ar putea cobori in lunile urmatoare chiar sub pragul de 4 lei. "Intotdeauna va fi nevoie de piete emergente pe care banii sa poata fi plasati la randamente mai mari. Dobanzile mari la titlurile de stat atrag investitorii, mai ales acum ca situatia politica s-a linistit, iar fundamentele macroeconomice sunt comparabile cu cele ale Ungariei", comenteaza un bancher.

Cotatiile CDS-urilor - care masoara costul riscului de neplata pentru Romania - au continuat sa scada pana la 239 de puncte de baza, in timp ce in cazul Ungariei se situeaza la 220 de puncte.