Van Groningen: Incertitudinea blocheaza creditarea. Indiferent cat scad dobanzile, creditarea nu poate reporni asa repede

Autor: Razvan Voican 10.01.2010

Indiferent cat scad dobanzile, creditarea nu poate reporni atat timp cat nu se stie care bugetari isi vor pastra slujbele si care nu, care angajati vor avea salariile taiate, care firme se vor ascunde de banci prin declararea insolventei, ce taxe se modifica si cum si ce proiecte va finanta statul pana la urma, afirma Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.

"In Romania toate procesele dureaza foarte mult: se amana restructurarile de personal, se intarzie falimentele, nu se lamuresc planurile de investitii publice. Bugetarii nu stiu daca vor mai avea loc de munca sau cu cat le va scadea salariul, la firmele private totul merge prost si circula tot felul de zvonuri, asa incat cine sa se apuce sa-si cumpere masina sau sa vina sa ia credit, chiar daca dobanda scade cu 0,5%? Daca nu exista o viziune clara pentru fiecare, mai bine asteptam si ne reducem cheltuielile. Si asa consumul devine foarte mic si atunci cine sa mai investeasca in capacitati de productie", descrie Van Groningen blocajul generat de mentinerea incertitudinii pe piata.

El nu crede ca se va putea vorbi de relansarea economiei in semestrul I, insa se declara convins ca peisajul pietei bancare se va schimba anul acesta.

"Nu stiu exact cand si ce jucatori vor fi implicati, insa vom vedea schimbari si vor fi si surprize."

Seful Raiffeisen, care este si vicepresedinte al ARB, sustine ca imaginea pietei continua sa fie distorsionata de reglementarile BNR, unele banci preferand sa vanda creditele neperformante in tari in care cerintele de provizionare sunt mai flexibile.

"Se face un arbitraj de reglementare. Situatia nu este transparenta si e greu sa-ti dai seama ce se intampla de fapt, atat timp cat problemele sunt exportate, iar pe hartiile de aici lucrurile pot arata grozav."