Devalorizarea bolivarului creeaza haos in Venezuela

Autor: Andreea Mioara Neferu 11.01.2010

Decizia presedintelui venezuelean Hugo Chavez de a devaloriza moneda nationala, bolivarul, si de a impune un nou regim valutar mai complicat ar putea ascunde adevaratele carente ale economiei latino-americane.



Hugo Chavez a decis deprecierea monedei nationale de la un curs de schimb de 2,15 bolivari pe dolar la 4,3 unitati pe dolar, in incercarea de a echilibra finantele publice, puternic afectate de declinul pretului petrolului, si de a stimula cresterea economiei inainte de alegerile legislative, scrie cotidianul american The Wall Street Journal.

Totodata, va exista un curs de schimb paralel, de 2,6 bolivari pe dolar, care va fi aplicat la importurile de alimente, medicamente si alte bunuri esentiale. Moneda venezueleana este deja mult mai devalorizata pe piata monetara neoficiala, unde se tranzactioneaza la rate de peste 6 bolivari pentru un dolar american.

In week-end locuitorii capitalei Caracas s-au inghesuit sa isi cheltuie economiile de teama ca acestea isi vor pierde valoarea. La casieriile centrului comercial Sambil erau cozi mai mari de 50 de persoane. Printre ei si Carmen Blanco, o contabila de 28 de ani, care astepta sa isi cumpere un televizor cu ecran plat cu diagonala de 106 cm, de care nu avea neaparat nevoie pentru ca mai detinea unul. "Nu are rost sa imi mai pastrez economiile", a declarat ea. "Mi-as dori sa vad cum se traieste intr-o tara normala.

La sfarsitul saptamanii trecute, au existat semnale ca masurile de depreciere a bolivarului ar putea crea la fel de multe probleme pe cate rezolva in economia sud-americana, astfel ca un numar impresionant de venezueleni s-au grabit sa cheltuiasca banii pe care ii economisera de teama ca in curand acestia nu vor mai avea nicio valoare.

Chavez scoate armata pe strazi pentru a combate specula

Presedintele Chavez a avertizat ca va trimite armata pe strazi in cazul in care comerciantii vor profita de isteria creata la nivel national si vor majora preturile inainte de intrarea in vigoare a noului curs de schimb. "Vreau ca Garda Nationala sa fie prezenta pe strazi alaturi de oameni, pentru a lupta impotriva speculei si pentru a lua masuri in acest sens", a declarat Chavez, incurajandu-i pe cetateni sa ii denunte public pe antreprenorii care maresc preturile. Mai mult, presedintele Venezuelei a avertizat ca fortele militare vor formula un "plan ofensiv" prin care "vor prelua controlul asupra oricarei afaceri, de orice dimensiune, care va profita de aceasta situatie".

Introducerea noului sistem valutar subliniaza dificultatile economice si politice cu care se confrunta Chavez, care a recurs in ultimul deceniu la majorarea masiva a cheltuielilor publice, nationalizarea companiilor din industriile cheie si controlul preturilor si monedei.

Devalorizarea bolivarului va mai adauga 5 procente la inflatia aflata deja la un nivel record de 27%, a avertizat ministrul venezuelean de finante Ali Rodriguez. Si Oscar Meza, director al centrului de cercetare Cendas, a estimat ca inflatia anuala va depasi 33%.

Deficitul bugetar, avantajat de deprecierea bolivarului

Avantajul major al deprecierii il reprezinta insa reducerea deficitului bugetar, astfel ca guvernul de la Caracas va avea la dispozitie mai multi bani din exporturile de petrol realizate de compania de stat PDVSA.

Masura va reduce deficitul bugetar al Venezuelei de la 7% la circa 3% din Produsul Intern Brut, a declarat Boris Segura, economist in cadrul Royal Bank of Scotland.

Ce a facut Chavez