Actiunile din metalurgie asteapta revenirea exporturilor

Autor: Andrei Chirileasa 11.01.2010

Actiunile companiilor din industrii puternic dependente de evolutia economiei, precum producatorii de materii prime, au revenit in atentia investitorilor de pe Bursa, in conditiile in care investitorii mizeaza pe o crestere a cererii pentru materii prime la nivel mondial, sustinuta de China, care a raportat o crestere a importurilor in ultima luna a anului trecut.

Pe majoritatea pietelor de capital internationale, ieri a fost ziua actiunilor din sectorul materiilor prime, precum cele din industria metalurgica sau cele ale companiilor miniere.

Trendul global s-a resimtit si pe Bursa de la Bucuresti, unde actiunile producatorului de aluminiu Alro Slatina (ALR), cele ale producatorului de otel Mechel Targoviste (COS) sau cele ale producatorului de tevi TMK Artrom Slatina (ART) s-au numarat printre performerii zilei, cu cresteri cuprinse intre 6% si 10%.

In cazul actiunilor Alro Slatina (ALR), revenirea a inceput inca de anul trecut, cand titlurile producatorului de aluminiu au castigat 90%, in conditiile in care pretul aluminiului pe Bursa din Londra a urcat cu 54%. Alro s-a confruntat cu probleme incepand din trimestrul al patrulea din 2008, cand a anuntat concedieri, ca urmare a scaderii puternice a afacerilor, pe fondul cererii mai mici si al preturilor scazute, fiind printre primele companii mari din Romania care au resimtit efectele crizei.

Afacerile Alro au scazut in primele noua luni ale anului trecut cu circa o treime, la 1,03 mld. lei, iar profitul s-a redus de peste trei ori, la 89 mil. lei, observandu-se insa o imbunatatire a situatiei incepand cu trimestrul al treilea.

"Cresterea actiunilor Alro Slatina si Alumil poate fi pusa si pe seama asteptarilor pozitive privind rezultatele financiare ale producatorului la nivel mondial Alcoa", crede analistul firmei de brokeraj Interdealer Capital Invest, Mihai Mandrutiu.

Gigantul american din industria aluminiului Alcoa urma sa prezinte ieri rezultatele preliminare pe trimestrul al patrulea, actiunile companiei crescand cu 2% in deschiderea sedintei de ieri de pe bursa americana.

Spre deosebire de titlurile Alro, actiunile producatorilor din industria siderurgica au suferit anul trecut din cauza scaderii puternice a afacerilor, care a ajuns in unele cazuri si la 60%, si a pierderilor acumulate.

Actiunile Mechel Targoviste au pierdut 4% in 2009, in timp ce titlurile Artrom Slatina au scazut cu 11%. Cele doua companii sufera pe Bursa si din cauza lichiditatii reduse, care face ca sa fie privite ca investitii riscante. Revenirea cererii pe piata otelului, asteptata pentru acest an, ar putea propulsa titlurile celor doua companii, care inregistrau in anii cu crestere economica puternica printre cele mai mari randamente de pe Bursa.