Sanatatea pleaca la drum cu un buget care ajunge doar 7 luni

Autor: Ioana David 11.01.2010

Fondurile alocate Sanatatii de circa 19,9 mld. lei (4,7 mld. euro) in acest an, care cuprind bugetul Ministerului Sanatatii, de circa 4,2 mld. lei (1 mld. euro) si Bugetul Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS), circa 15,7 mld. lei (3,7 mld. euro) vor fi insuficiente pentru a acoperi cheltuielile sistemului, iar solutiile vor fi gasite "din mers".

"In conditiile legislative actuale, suma de 15,7 mld. lei asigura plata serviciilor numai pentru aproximativ primele 7 luni ale anului curent. Asadar, daca discutam despre probleme, acestea se pun in aceeasi perioada a anului la nivelul tuturor segmentelor de asistenta medicala. Aceasta in conditiile in care legislatia ramane in stadiul actual. Masurile pe care ni le propunem pentru anul 2010 sunt menite sa determine un nou algoritm de alocare a fondurilor", a spus Nicolae-Lucian Duta, presedintele CNAS.

Institutia are prevazute in acest an fonduri de 15,7 mld. lei (3,7 mld. euro), nivel aproximativ egal cu cel din 2009. Sumele de anul trecut nu au fost insa suficiente, astfel ca plata medicamentelor gratuite si compensate a fost rostogolita in 2010 prin majorarea termenelor.

"Bugetul F.N.U.A.S.S (Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate - n.red.) a fost proiectat initial la nivelul necesitatilor pentru plata serviciilor medicale, medicamentelor si dispozitivelor medicale, estimate ca si consum pentru anul 2010, nivel situat in jurul valorii de aproximativ 21 mld. lei (4,9 mld. euro). Aceasta proiectie bugetara a avut la baza o serie de masuri menite sa creasca gradul de colectare a veniturilor la fond. Astfel, 15,7 mld. lei reprezinta de fapt nivelul platilor efective realizate in anul 2009, respectiv nivelul aprobat pentru cheltuielile anului 2010, deci suma in sine nu ar trebui sa ridice probleme privind colectarea", a mai spus seful CNAS.

"Bugetul Sanatatii asa cum a fost construit nu va reusi sa acopere cheltuielile din sanatate decat pana la 1 iulie in viziunea optimista in care banii se vor strange asa cum sunt prognozati", a spus Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

El sustine ca solutiile sunt simple: ministerele care au personal scutit de plata drepturilor sa vireze cota datorata catre Ministerul Sanatatii. "Sunt peste 10 milioane de persoane care beneficiaza de servicii fara sa plateasca", spune presedintele Colegiului Medicilor.