Bugetul guvernului PD-L nu corespunde angajamentelor din programul de guvernare

Autori: Iulian Anghel , Doina Anghel 12.01.2010

Bugetul pentru 2010 indica diferente, chiar de ierarhizare a obiectivelor, fata de ceea ce se spune in programul de guvernare cu care actualul Cabinet a obtinut investitura Parlamentului. Un program de guvernare este un document politic, o suma de deziderate. Indeplinirea acestora presupune o ierarhizare a prioritatilor si, in primul rand, bani. Austeritatea a obligat Guvernul sa taie din cheltuieli insa, chiar si asa, alocarea resurselor nu urmeaza decat vag liniile programului de guvernare.



Boc: "Votati bugetul! Vestea buna este ca nu mai sunt campanii electorale si ne putem concentra pe soarta tarii"

"Votati bugetul", le-a cerut premierul Emil Boc senatorilor si deputatilor in debutul sedintei comune in care se voteaza legea bugetului de stat pe 2010. "Vestea buna este ca pana in 2012 nu mai sunt campanii electorale, asa ca ne putem concentra pe soarta tarii", a spus Boc, punctand astfel finalul agitat al lui 2009, in care PD-L si PSD s-au batut pe viata si pe moarte in alegerile prezidentiale, in vreme ce economia a fost lasata de rapa. "2010 este anul iesirii din criza si a pregatirii cresterii economice, in care nu mai putem miza pe cresterea economica artificiala pe care am avut-o in trecut, bazata pe consum si datorie", a spus Boc, care a promis ca nu va majora nicio taxa sau impozit si ca va pastra la acelasi nivel cota unica si TVA.

La sedinta celor doua camere ale Parlamentului au participat toti membrii Guvernului.

Startul sedintei a fost amanat cu aproape o ora fata de ora anuntata din cauza PSD, care si-a prelungit sedinta grupurilor parlamentare. Presedintele PSD, Mircea Geoana, urma sa conduca sedinta de plen, in calitatea sa de presedinte al Senatului.

PSD si PNL au anuntat, previzibil, ca nu vor vota legea bugetului de stat pe 2010, desi in comisiile de buget-finante care au lucrat in weekend au gasit sprijin pentru adoptarea unor amendamente al caror impact bugetar este de aproximativ 1% din PIB.

PD-L, UDMR, majoritatile nationale si grupul independentilor au impreuna majoritatea pentru a trece bugetul de stat in forma dorita de Guvern.

Comisiile de buget-finante au decis majorarea bugetelor Agriculturii si Justitiei, reducerea TVA pentru constructii noi si eliminarea impozitului forfetar si a nedeductibilitatii TVA la autoturisme, aceste masuri fiind echivalente cu aproximativ 5 mld. lei, insa votul in comisii este consultativ, pentru ca toate amendamentele admise sau respinse vor fi rediscutate in plen. Parlamentarii au depus 6.000 de amendamente la legea bugetului de stat, legea cantarind acum in format tiparit aproximativ 6 kg, dupa estimarile deputatilor. Bugetul de stat pe 2010 prevede o crestere economica de 1,3%. "Vom vedea daca se va adeveri", le-a spus premierul parlamentarilor, pregatind terenul pentru un an "dificil", dar care va pregati "cresterea" din anii viitori. Veniturile pe 2010 sunt anticipate la 31,% din PIB, in crestere cu 9,9 mld lei, cheltuieli de 37,3% din PIB, in crestere cu 3,7% si un deficit de 5,9% din PIB.

Cursul leu-euro anticipat pentru acest an de Ministerul de Finante este de 4,2.

O misiune a FMI, care va decide daca va acorda Romaniei doua transe de 2,3 miliarde de euro din creditul negociat anul trecut, este asteptata sa soseasca la Bucuresti dupa adoptarea bugetului de stat.