Nexus One - cat costa de fapt telefonul de 529 dolari de la Google

Ziarul Financiar 11.01.2010

Noul smartphone Nexus One de la Google, al carui pret de retail este de 529 dolari fara abonament inclus, este construit din componente al caror cost total se ridica la aproape 174 dolari, conform unui raport al iSuppli, citat de Reuters.

Cu toate acestea, analistii considera ca discrepanta mare intre costul componentelor si cel de vanzare nu inseamna neaparat profit pentru gigantul internet, pretul de retail incluzand si cheltuieli precum costurile de licentiere si cele de publicitate.

"Nu poti trage concluzii cu privire la profit doar din costurile componentelor individuale", a declarat Peter Misec, analist in cadrul Canaccord Adams, mentionand ca multe costuri nu sunt reflectate de costurile individuale ale componentelor.

Google a inceput sa vanda pe site-ul sau web, saptamana trecuta, telefonul Nexus One, care este produs de HTC Corp, pretul de retail fiind de 529 dolari. Cu toate acestea, daca un cumparator este de acord cu un contract pe doi ani cu T-Mobile USE, operatorul de telefonie va acoperi o parte din costuri, pretul final putand ajunge la 179 dolari.

Conform "diagnosticarii" facute de iSuppli telefonului Nexus One, costul componentelor - incluzand aici procesorul Snapdragon de 1 GHz de la Qualcomm, in valoare de 30,50 dolari, si al touchscreen-ului de la Synaptics, in valoare de 17,50 dolari - s-a ridicat la 174,16 dolari.

Intr-o nota adresata investitorilor, James Mitchel, analist Goldman Sachs, estima ca pretul componentelor Nexus One se ridica la 300 dolari.