Fratii Buzoianu si Sorin Dan, cei mai mari proprietari de hoteluri din Cluj, prevad o revenire a businessului

Autor: Laurentiu Cotu 12.01.2010

Opera Plaza, singurul hotel de cinci stele din Cluj-Napoca aflat in proprietatea fratilor Buzoianu, si-a bugetat o crestere de pana la 5% a vanzarilor in acest an, in timp ce reprezentantii hotelurilor City Plaza si City Cental, controlate de omul de afaceri Sorin Dan, anticipeaza o majorare cu 25% a veniturilor, in contextul in care si-au dublat capacitatile de cazare.

Conducerea Opera Plaza estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de aproximativ 2,7 mil. euro fata de 2,6 mil. euro anul trecut. In 2009, gradul mediu de ocupare al hotelului a fost de 70%.

"Piata hoteliera este strans legata de cresterea economiei generale, astfel ca depindem foarte mult de evolutia turismului de business si de comportamentul consumatorului. Cred ca anul acesta operatorii din turism vor fi mai flexibili, atat in ceea ce priveste preturile, cat si atunci cand vine vorba de politicile de rezervare", a declarat Anca Popovici, sales&marketing manager al Opera Plaza.

Construit pe fostul amplasament al fabricii de dulciuri Feleacul, hotelul se adreseaza in principal oamenilor de afaceri. Opera Plaza include 52 de camere si apartamente si a fost finalizat in iulie 2006, in urma unei investitii de 4,5 milioane de euro.

"In momentul de fata fiecare hotel incearca sa-si consolideze pozitia actuala, axandu-se in principal pe retentia si fidelizarea clientilor prin diferite politici cum ar fi construirea de oferte speciale, eficientizarea costurilor si cresterea flexibilitatii in zona diversificarii serviciilor oferite'', a spus Anca Popovici. Pe de alta parte, compania Transilvania Development (TD), controlata de omul de afaceri clujean Sorin Dan, firma care administreaza hotelurile de patru si respectiv trei stele City Plaza si City Central din Cluj-Napoca, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 2,5 milioane de euro, in crestere cu aproximativ 25% fata de 2009, in conditiile in care spatiile de cazare au fost extinse.

Anul trecut cifra de afaceri cumulata a celor doua hoteluri clujene a fost de 2 mil. euro.

"Estimarea facuta se bazeaza pe dublarea capacitatilor de cazare. Pentru acest an estimam peste 14.000 de clienti pentru City Plaza si afaceri de 2 mil. euro, in contextul in care vor functiona si cele 44 de camere, in total 85 de spatii, si va fi deschis un club pentru activitati after business", a declarat Cosmin Sindean, manager al City Hotels.

Anul trecut, segmentul de cazare a avut o contributie de 55% in totalul afacerilor, restul provenind din segmentul de evenimente, food & beverage si alte servicii. In 2009 hotelurile au avut un grad de ocupare mediu de 50-60%, valori estimate si pentru 2010.

Hotelierii clujeni estimeaza pentru 2010 o stagnare a pietei locale la valoarea de 25 mil. euro.