A&D Pharma recruteaza medici pentru a intra pe piata clinicilor private

Autor: Ioana David 12.01.2010

Cel mai mare grup farmaceutic local este interesat de intrarea pe piata seviciilor medicale private, unul dintre putinele domenii "imune" la criza in 2009.



A&D Pharma, cel mai mare grup farmaceutic local cu afaceri de 364,6 mil. euro in primele noua luni ale anului trecut, va intra pe piata clinicilor private, in acest moment fiind in proces de recrutare de medici si asistenti medicali "pentru un viitor furnizor de servicii medicale".

Reprezentantii grupului nu au oferit si alte informatii legate de acest proiect, insa pe site-urile de recrutare au fost publicate anunturi in care A&D Pharma cauta medici.

A&D Pharma ar deveni in acest fel a doua companie din industria de medicamente care se extinde in acest domeniu, dupa ce Polisano, controlat de medicul Ilie Vonica, investeste in clinici private, in centre de fertilizare in vitro si de dializa. Fondatorii A&D Pharma nu sunt insa straini de domeniul serviciilor medicale private, un business de 400 mil. euro anual, in conditiile in care ei controleaza Centrul Medical Diagnosis prin intermediul fondului de investitii Gemisa Investments, inca din 2007.

Activitatea A&D Pharma s-a concentrat pana in acest moment pe afacerile cu medicamente, dezvoltand trei divizii. Cea mai vizibila este reteaua de farmacii Sensiblu, care opreaza o retea de circa 220 de unitati, si care a avut cea mai mare crestere din grup, de 41% in lei (22% in euro) in primele noua luni din 2009. Cea mai mare divizie este cea de distributie, Mediplus, insa mai exista si o firma de sales & marketing.

Intrarea pe piata serviciilor medicale private ar avea loc la scurt timp dupa ce grupul a anuntat integrarea operatiunilor firmelor pe care fondatorii le aveau in regiune, respectiv Arishop din Bulgaria si diviziile Ozone din Polonia, Ungaria, Slovacia si Cehia, in urma unei tranzactii de 23,15 mil. euro. Aceasta miscare ii asigura intrarea in pietele din regiune, si un business anual estimat de ZF la circa 60 mil. euro.

Anul 2010 a marcat insa si schimbarea sefului Sensiblu, dupa ce Claudiu Opran a renuntat la pozitia detinuta. Responsabilitatile sale au fost preluate de Robert Popescu, CEO al A&D Pharma.

In Romania lucreaza 50.000 de medici, potrivit datelor Institutului de Statistica, iar salariul unui medic rezident variaza intre 170 si 340 de euro pe luna in sistemul medical de stat.

Un medic cu experienta si recunoscut in piata, care lucreaza intr-o clinica sau intr-un spital privat castiga aproximativ 5.000 - 8.000 de euro pe luna, iar in situatii exceptionale poate ajunge la castiguri nete de peste 20.000 de euro pe luna.

A&D Pharma este listata incepand din 2006 pe piata principala a bursei din Londra, iar cele mai recente tranzactii au fost realizate la un pret de 3,9 euro pentru un GDR, nivel la care capitalizarea este de 130 de milioane de euro.

Pachetul de control al A&D Pharma este detinut de oamenii de afaceri Walid Abboud, Ludovic Robert si Roger Akoury.

Un pachet minoritar se afla in mana managerilor, iar restul se tranzactioneaza pe Bursa. In cadrul grupului lucreaza circa 3.000 de oameni.

Businessul A&D Pharma

Sensiblu

Mediplus

Divizia de sale & marketing