Investitorii au luat o pauza ca sa-si marcheze din profituri

Autor: Vlad Anastasiu 12.01.2010

Bursa de la Bucuresti si-a intrerupt ieri seria de sase sedinte consecutive de cresteri si a inchis in scadere cu 1,1% pe principalii indici, dupa ce a inregistrat un avans de 10% de la inceputul anului.

"Corectia este una normala, in conditiile in care Bursa a inchis ultimele sase sedinte in crestere si nu reprezinta niciun motiv de ingrijorare pentru moment. Importanta este cresterea lichiditatii, care arata ca investitorii devin din ce in ce mai activi in piata", a explicat Adrian Lupsan, directorul adjunct al societatii de intermediere Intercapital Invest.

Valoarea tranzactiilor de ieri s-a ridicat la peste 10 mil. euro, si de aceasta data aproximativ jumatate din rulaj este sustinut de transferurile de pe piata de obligatiuni.

La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Muntenia (SIF4) au inregistrat cea mai mare scadere, de aproape 2% fata de cotatia de luni. Titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au inregistrat si ele scaderi de 0,7% si respectiv 1,3% fata de referinta.

"Cele mai importante repere in urmatoarele saptamani raman insa rezultatele financiare trimestriale ale companiilor americane, care pot confirma asteptarile investitorilor si care in mod cert vor influenta pozitiv evolutiile bursiere globale, daca acestea vin peste asteptari. Pentru piata locala, exista sanse de peste 65% sa creasca in continuare, evolutie sustinuta de avansurile pietelor externe. In plus, cotatiile locale nu au recuperat la fel de mult ca acelea de pe pietele externe si deci exista in continuare potential de crestere", a adaugat Lupsan. In sectorul energetic, titlurile Petrom (SNP) au inregistrat cea mai mare scadere fata de referinta, de aproape 2,1%, urmate de corectia titlurilor Rompetrol Rafinare (RRC), de 1,4% fata de referinta.

"Rezultatele locale nu cred ca vor influenta semnificativ piata. Pe anumite companii s-ar putea sa vedem evolutii raportate la rezultatele financiare, dar per ansamblu cred ca asteptarile la nivelul companiilor locale sunt destul de scazute", a incheiat Lupsan.