Companiile farma vad cum li se evapora o parte din venituri: Guvernele anuleaza mare parte din comenzile pentru vaccinul impotriva AH1N1

Autor: Alexandru Matei 13.01.2010

La doar cateva luni dupa ce s-au grabit sa comande doze de vaccin impotriva gripei AH1N1 care sa ajunga pentru intreaga polpulatie, guvernele din Europa de Vest isi anuleaza in prezent mare parte din comenzi sau vand o parte din doze altor tari, scrie The Wall Street Journal.

Principalul motiv este ca oficialii europeni din sectorul sanatatii au ajuns la concluzia ca este suficienta o singura doza de vaccin pentru imunizarea unei persoane, nu doua cum estimasera initial. O alta cauza este cererea redusa venita din partea populatiei. Multi europeni sunt de parere ca epidemia si-a pierdut din putere si nu mai vad motive pentru a se vaccina, in timp ce altii se tem de efectele secundare.

"Oamenii nu se inghesuie sa-si faca vaccinul", a declarat Roland Jopp, purtator de cuvant al ministerului sanatatii din Germania.

Aceasta situatie este o lovitura pentru marile companii farmaceutice, printre care GlaxoSmithKline, Sanofi-Aventis, Novartis sau Baxter International, care se asteptau la venituri mari de pe urma vanzarilor vaccinului impotriva AH1N1.

In octombrie analistii estimau ca Glaxo va obtine in trimestrul patru al anului trecut venituri suplimentare de 1,6 mld. dolari numai din vanzarile acestui vaccin. Novartis estima vanzari suplimentare de 400 mil. dolari - 700 mil. dolari.

Acum unele tari din Vest isi anuleaza comenzile. Germania a anuntat ca renunta la 30% din cele 50 de milioane de doze de vaccin comandate celor de la Glaxo, facand astfel o economie de 133,3 mil. euro (194 mil. dolari). Franta, care a comandat 94 de milioane de doze de la patru companii, incearca sa reduca comanda cu 50 de milioane de doze. Si Marea Britanie, Elvetia, Olanda si Spania au anuntat ca incearca sa reduca comenzile sau sa vanda altor tari o parte din dozele care le-au fost deja livrate.