MISTERELE CUVINTELOR/ Minimalismul pe intelesul tuturor

Autor: Alexandru Ciolan 13.01.2010
Minimalista este orice expresie artistica redusa la esenta. Dincolo de aceasta folosire generica (pentru sensurile lui "minimalist" din limbajul colocvial actual trimitem la articolul d-nei Rodia Zafiu din România literara 48/2007) si, uneori, incorecta, minimalismul, cunoscut si sub numele de "arta minimala", "reductivism" sau "arta ABC", este o miscare artistica de la sfârsitul anilor '60 si inceputul anilor '70 ai secolului trecut, nascuta in Statele Unite ca reactie la expresionismul pe care il acuza de subiectivism agresiv si de atentie exagerata acordata formei - prea multe culori si prea violente, prea multe linii si unghiuri prea ascutite. "Less is more" ("Mai putin inseamna mai mult") este aforismul (datorat lui Ludwig Mies van der Rohe, 1886-1969) care sintetizeaza perfect filozofia subiacenta artei minimale.
Mies van der Rohe, nascut si format in Germania, a primit in 1929 comanda de a realiza pavilionul national al Germaniei la Expozitia Internationala de la Barcelona. Rezultatul, una dintre creatiile cele mai inovatoare din istoria arhitecturii (vezi foto 1), prin simplitatea si eleganta liniilor, a constituit principalul punct de atractie al Expozitiei. Salonul de protocol al Pavilionului gazduia doua obiecte de mobilier care au devenit emblematice pentru designul modern: scaunul si taburetul Barcelona (scaunele erau rezervate pentru familia regala spaniola, iar taburetele pentru oaspetii ei, si scaunele, si taburetele fiind din piele naturala cusuta de mâna si cu picioare cromate in forma de foarfece - vezi foto 2). Linia de mobila Barcelona se produce si se vinde si astazi (pentru cine are suficienti bani ca sa si-o permita). Stabilit in Statele Unite spre sfârsitul anilor '30, Mies Van der Rohe a construit, printre multe altele, in Chicago cladirea Institutului Tehnologic din Illinois (vezi foto 3) (ca sa accepte postul de decan al scolii de Arhitectura a cerut sa i se permita sa redeseneze orasul universitar) si, la New York, blocul Seagram (foto 4), celebru pentru ca propunea un "perete-cortina", o fatada de sticla fara rol structural, care imbraca edificiul ca o pelerina. (Pentru a ne descarca naduful, comparati, daca suporta comparatie, blocul Seagram din Manhattan cu "borcanul de muraturi" din Piata Charles de Gaulle, un monument de nesimtire corporatista care sfideaza cladirile cochete din jur... Culmea e ca neam-prostia a primit si un premiu al Uniunii Arhitectilor!)
Alt aforism legat de miscarea minimalista este "Doing more with less", "Sa faci mai mult cu mai putin", rostit de designerul, arhitectul si inventatorul Richard Buckminster Fuller (1895-1983), care a ajuns la frumusetea esentelor mai mult pe cale inginereasca decât estetica. Numele lui ramâne legat de "domul geodezic", construit din poligoane regulate (triunghiuri, hexagoane) circumscrise unei sfere (vezi foto 5, Pavilionul SUA la Expozitia din 1967, actualmente Muzeul Biosferei din Montreal).
Termenul "minimalism" a fost folosit pentru prima data in 1929, intr-un catalog new-yorkez de expozitie, de catre David Burliuk (1882-1967), pictor, creator, in tineretea moscovita, alaturi de fratele sau Nikolai si de poetul Maiakovski, al futurismului rus. Cuvântul a ramas uitat in catalogul acela pâna in anii '60, când a fost scuturat de praf si adoptat de noul curent, preocupat de economia extrema a mijloacelor artistice, reducând obiectul artistic la o abstractiune geometrica. Dan Flavin, Carl Andre, Ellsworth Kelly, Donald Judd (vezi foto 6, 7, 8, 9) sunt cei mai cunoscuti artisti minimalisti. Americani, dar continuatori ai traditiei europeane.
Exemplificari si datari pentru sensurile si cuvintele noi din acest articol veti gasi in editia a treia a DCR (Dictionarul de Cuvinte Recente), aflat in pregatire la Editura Logos.

ALEXANDRU CIOLAN (n. 1952, Bucuresti). Filolog (absolvent de spaniola-romana al Universitatii Bucuresti). Profesor navetist (Alexandria, Teleorman, 1977-78), corector, apoi redactor-traducator la revista "Lumea" (1978-83), redactor la Editura Politica si ulterior la Editura Humanitas (1983-1991), editor si administrator al Editurii Logos (din 1992). Traducator si publicist. Zona de interes principala: lexicologia, lexicografia. Preferinte muzicale: Buena Vista Social Club, Elis Regina, Chavela Vargas, Liviu Vasilica, Maria Lataretu, Faramita Lambru, Dire Straits. Pasiuni: gatitul si conservele de casa. Dorinte: sa aiba nepoti.