Eurodeputatii pecetluiesc soarta candidatului bulgar pentru fotoliul de comisar: Nu este pregatita

Autor: Iulian Anghel 13.01.2010

Comisarul european desemnat de Bulgaria, Rumiana Jeleva, nu a raspuns concludent la intrebarile care i-au fost puse cu ocazia audierii sale de catre comisia de specialitate a Parlamentului European si a dat impresia ca nu stie unde se afla pe harta zonele de conflict.

Europarlamentarii care au audiat-o marti pe Jeleva scriu intr-un raport, citat de Sofia Echo, ca "Jeleva a aratat lipsa de claritate, ea a fost incapabila sa dea raspunsuri detaliate si nu a dovedit ca este bine pregatita".

Jeleva ar putea fi prima victima a audierilor in PE, fiind putin probabil ca presedintele Comisiei Europene sa o mai sustina in urma acestui aviz negativ al eurodeputatilor.

Jeleva, care ar fi urmat sa se ocupe de zonele de conflict si de ajutorul umanitar, nu a prezentat idei concrete privind abordarea problemelor umanitare din Afganistan, Congo, Fasia Gaza si din Sudan, potrivit raportului. Acesta conchide sarcastic ca "Jeleva nu pare a sti unde se situeaza pe harta anumite zonde de conflict".

De asemenea, eurodeputatii amendeaza raspunsurile pe care Jeleva le-a dat in privinta presupusului sau conflict de interese (eurodeputatii o acuza ca le-a ascuns faptul ca a detinut actiuni intr-o firma). "Ea a spus ca nu are nimic de ascuns, dar a refuzat sa raspunda la intrebari precise despre companiile pe care le-a detinut si perioada in care nu a mai fost proprietara a acestora", arata raportul.

Cazul "cazului Jeleva" va fi discutat in aceasta seara de presedintele Comisiei Europene cu liderul grupului Partidului Popular European, Joseph Daul (care include si formatiunea GERB, din care face parte Jeleva) si cel al grupului socialistilor europeni, Martin Schultz.