Targul de locuinte vandute fortat: Bancherii scot la licitatie in ianuarie aproape 260 de case si terenuri executate silit

Autor: Ciprian Botea 13.01.2010

Aproape 260 de case si terenuri vor fi scoase la licitatie doar in luna ianuarie de catre executorii bancari, potrivit datelor de pe site-urile bancilor care publica astfel de anunturi si de pe site-urile specializate.

Numarul anunturilor cu bunuri aflate in executare silita scoase la licitatie de catre banci creste rapid de la o luna la alta, in conditiile in care multe dintre casele si terenurile intrate in posesia creditorilor nu se vand de la prima incercare.

Bancherii au ajuns deja sa puna pe site-uri si anunturi pentru luna februarie, fiind deja postate 24 de anunturi de licitatii.

Raiffeisen Bank, aflata in primele cinci banci dupa active, afiseaza pe site-ul propriu putin peste 60 de anunturi cu imobile, terenuri si echipamente pentru vanzarea carora vor fi organizate licitatii in ianuarie, dublu comparativ cu lunile anterioare. Banca are si noua anunturi pentru luna februarie, fiind de altfel printre jucatorii cu cele mai multe anunturi pe site.

"Modificarea survenita la Codul de procedura privind incuviintarea executarii de catre instanta creeaza mari dificultati, deoarece sunt instante care solutioneaza si comunica incheierea de incuviintare chiar si dupa patru luni si drept urmare se ajunge ca primul termen de vanzare sa se produca la sapte-opt luni de la data initierii procedurii", comenteaza Ilie Dinu, managerul departamentului Corpul Executorilor Bancari in cadrul Raiffeisen Bank. El noteaza ca in conditiile actuale de piata banca nu reuseste sa recupereze integral creantele prin vanzarea bunurilor detinute in garantie, situatie in care ajunge sa urmareasca si alte bunuri din patrimoniul debitorului.

"In general este nevoie de reluarea procedurii de vanzare, numai prin exceptie bunurile se vand la prima licitatie, cand pretul de vanzare este egal cu valoarea de expertiza. Incepand cu al doilea termen, pretul de pornire este de 75% din valoarea de expertiza, dar valorificarea se poate face la cel mai bun pret oferit", mai spune Dinu. Valoarea totala a bunurilor pe care banca incearca sa le vanda in ianuarie trece de 11 milioane de lei (circa 2,7 mil. euro). Pentru luna octombrie, de exemplu, banca afisa 32 de licitatii.

Majoritatea licitatiilor afisate pe site-ul Raiffeisen au preturi de pornire reduse cu pana la 25% fata de valoarea estimata a bunului pus in vanzare.

Printre bancile care afiseaza anunturile de vanzare a bunurilor aflate in executare silita pe site-urile proprii se numara Raiffeisen, Volksbank, CEC Bank, Alpha Bank, Banca Romaneasca, OTP Bank, Credit Europe Bank, dar si jucatori de talie mai mica, precum Leumi sau Romanian International Bank. Alti jucatori, precum BCR - cea mai mare banca locala - au decis sa nu faca publice pe site-ul propriu date privind bunurile executate.

Numarul de anunturi postate nu are insa o legatura directa cu dimensiunea bancii. Spre exemplu, Volksbank, al treilea jucator dupa marimea activelor, are afisate doar cinci licitatii pentru ianuarie. CEC Bank are pe site peste 50 de anunturi de licitatii din noiembrie si decembrie, insa niciunul pentru ianuarie.

Bank Leumi, una dintre bancile mici din sistem, are in schimb 47 de anunturi de licitatii pe site. Israelienii au fost de altfel printre primii care au dezvoltat o sectiune specifica pe site pentru prezentarea bunurilor scoase la licitatie. Acum, sectiunea prezinta anunturile clasificate in functie de judetul unde se afla bunul executat, fiind disponibile inclusiv poze. Alpha Bank are programate pentru luna ianuarie 25 de licitatii, in timp ce Banca Romaneasca afiseaza opt anunturi.

Din punct de vedere regional, zona Moldovei da mari batai de cap bancherilor, in Suceava, de exemplu, rata restantelor fiind de 5,7% la sfarsitul lunii octombrie, comparativ cu 2,7% media la nivel national. Spre exemplu, pe site-ul CEC Bank jumatate din anunturi sunt pentru bunuri din Bistrita-Nasaud.

Printre anunturile publicate de Raiffeisen, chiar daca predomina in continuare vanzarile de locuinte si terenuri, au aparut si licitatii pentru echipamente sau vehicule.

Procedura de executie a bunurilor ipotecate dureaza in medie doua-trei luni, potrivit executorilor bancari. Creditorul poate declansa procedura de executare silita dupa ce clientul nu a platit trei rate consecutive, dupa care - potrivit normelor BNR - creditul trebuie incadrat in categoria "pierdere" si provizionat integral.

Pentru a preveni executarea silita, proprietarii isi pot plati datoriile restante intr-un termen de 15 zile de la primirea notificarii privind avizul de incepere a procedurii.

Exemple