Morgan Stanley a iesit cu pierderi de 3 mil. € din actionariatul BVB

Autor: Andrei Chirileasa 13.01.2010

Grupul financiar american Morgan Stanley si-a lichidat participatia de 2,7% pe care o detinea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) de la inceputul lui 2008, dupa ce in martie 2009 a renuntat la pachetul majoritar de actiuni al firmei de brokeraj HTI Valori Mobiliare, punand astfel punct planurilor de dezvoltare a afacerilor pe piata locala de capital.

Morgan Stanley cumparase la inceputul lui 2008 doua pachete de cate 1,3% din actiunile BVB de la firmele de brokeraj WBS Romania si H&C Securities din Iasi la preturi de 150 si 160 de lei/actiune, platind in total circa 5,5 milioane de euro.

Ultimele date publice privind tranzactiile cu actiuni BVB, din luna octombrie, indicau preturi cuprinse intre 30 si 40 de lei/actiune. La aceste preturi, americanii au incasat probabil intre 1,5 si 2 milioane de euro din vanzarea actiunilor, marcand astfel o pierdere de peste 3 milioane de euro.

Morgan Stanley nu a mai asteptat listarea Bursei pe platforma proprie si si-a scos la vanzare pachetul de actiuni detinut la BVB inca din noiembrie 2008 si cerea atunci un pret de 40 de lei/actiune, dar timp de un an nu a gasit cumparator.

Cel care i-a scapat pe americani de actiuni este omul de afaceri Mircea Niculae Musgociu din Targu-Mures, care se numara printre clientii HTI Valori Mobiliare si care a fost raportat ieri cu o detinere de 3,6% din actiunile BVB, devenind astfel cel mai mare actionar al Bursei.

In ultimii doi ani, in actionariatul BVB au intrat mai multe persoane fizice, pe masura ce unele firme de brokeraj au vandut pachete de actiuni pentru a face rost de lichiditati, in incercarea de a supravietui crizei financiare. La inceput cei care cumparau actiuni BVB erau mai ales brokeri, cum e cazul lui Daniel Tepes, proprietarul HTI Valori Mobiliare, care detine in nume propriu o participatie de 0,64%. In ultima perioada, insa, in actionariatul operatorului de piata au intrat tot mai multi investitori, unii dintre ei extrem de cunoscuti, precum Ionut Popescu, directorul general al Fondului Proprietatea, cantaretul Tudor Chirila sau creatoarea de moda Irina Schrotter.

In prezent, Bursa a ajuns sa aiba 218 actionari persoane fizice care detin circa 7% din capital.

Firmele de brokeraj raman cei mai mari actionari ai Bursei de la Bucuresti, controland aproape 90% din actiuni. Firma de brokeraj Romcapital din Timisoara si-a majorat recent participatia la peste 3%, fiind urmata de Broker Cluj si HTI Valori Mobiliare cu cate 2,9%, respectiv 2,8%.

Actionarii BVB urmeaza sa decida in februarie listarea operatorului de piata pe propria platforma, care ar putea sa se realizeze in termen de cateva luni.

In acest moment, actiunile BVB pot fi tranzactionate liber, prin contract de vanzare-cumparare, nemaiexistand restrictii cu privire la transferul acestora.