BNR catre casele de amanet: Nu primiti imobile in garantie!

Ziarul Financiar 13.01.2010

Banca Nationala atentioneaza casele de amanet sa nu acorde imprumuturi garantate cu ipoteca.



Casele de amanet, care se incadreaza in categoria institutiilor financiare nebancare supervizate de BNR, pot sa acorde credite doar in baza primirii spre pastrare de bunuri mobile, astfel ca nu au dreptul sa acorde imprumuturi garantate cu ipoteca, potrivit unui comunicat al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Conform conditiilor impuse de legislatia aplicabila, casele de amanet nu pot accepta drept garantie bunuri imobile, respectiv constructii sau terenuri", precizeaza banca centrala. Clarificarile BNR au venit ca urmare a aparitiei in presa a unor informatii privind activitatea unor case de amanet, care ar acorda credite in baza unor garantii imobiliare.

"Banca Nationala a Romaniei a luat la cunostinta, prin intermediul informatiilor publicate in presa, de faptul ca anumite institutii financiare nebancare de tip case de amanet ofera/acorda imprumuturi in baza unor garantii imobiliare. Intrucat astfel de operatiuni sunt prezentate ca fiind ,«absolut legale», Banca Nationala a Romaniei considera oportun sa aduca la cunostinta publicului (precum si a autoritatilor cu atributii de control) aceste precizari."

Contactata ieri de Ziarul Financiar, o casa de amanet din judetul Iasi spune prin telefon ca "s-au putut lua in garantie case si terenuri, dar nu se mai poate deocamdata", dupa o scurta consultare cu restul personalului.

Alta casa de amanet din Iasi spune ca nu este legala aceasta practica si ca BNR nu permite acest lucru, dar ca a vazut la alte case de amanet reclame de acest gen.

Conditiile minime de acces la activitatea de creditare pe teritoriul Romaniei sunt reglementate prin Legea nr. 93/2009 privind institutiile financiare nebancare, care stabileste ca activitatea de creditare ce poate fi desfasurata de casele de amanet se limiteaza la "acordare de credite cu primire de bunuri spre pastrare". Acest lucru restrange implicit categoriile de bunuri care pot face obiectul garantiei creditului acordat de casele de amanet la bunurile mobile, ce pot fi primite si pastrate de creditor pana la rambursarea imprumutului, mai precizeaza BNR.