Gigantul francez AXA intra pe piata asigurarilor prin achizitia Omniasig Life

Autor: Angela Placinta 13.01.2010

Francezii incearca de mai multi ani sa-si faca loc pe piata locala, dar pana acum tentativele de achizitie au esuat.



Grupul francez AXA, cu afaceri anuale de peste 91 mld. euro, isi pregateste intrarea pe piata locala a asigurarilor, urmand sa achizitioneze Omniasig Life, o societate de asigurari de viata de mici dimensiuni, controlata de austriecii de la Vienna Insurance Group.

Valoarea tranzactiei se situeaza sub 10 mil. euro, potrivit unor estimari.

Francezii incearca de mai multi ani sa cumpere o firma de asigurari locala, dar de fiecare data tentativele de achizitie au esuat. In 2008 au participat la licitatiile pentru preluarea Asiban si Unita, insa pretul oferit a fost mai mic decat cel al competitorilor. De altfel, AXA, cel mai mare asigurator european, a anuntat la sfarsitul anului trecut ca isi majoreaza capitalul cu 2 mld. euro pentru a-si finanta achizitiile.

Vienna Insurance, proprietarul Omniasig Life, este cel mai mare grup de pe piata locala a asigurarilor, avand in portofoliu si companiile Omniasig, Asirom, BCR Viata si BCR Asigurari.

"Contractul cu AXA a fost semnat in decembrie 2009. Finalizarea tranzactiei va avea loc in prima jumatate a lui 2010, in functie de primirea autorizatiilor necesare de la autoritati. Partile au decis sa nu faca publica valoarea tranzactiei", a declarat pentru ZF Alexander Jedlicka, purtatorul de cuvant al Vienna Insurance. In ultimii ani piata asigurarilor a fost cuprinsa de febra achizitiilor, iar preturile au urcat spectaculos. Astfel, pentru achizitia Asiban, unul dintre cei mai mari jucatori din asigurari, un alt grup francez, Groupama, a platit 350 mil. euro in 2008, dublul primelor brute subscrise (indicator care arata volumul afacerilor in asigurari). In conditiile crizei insa, asiguratorii se tranzactioneaza cel mai probabil la multipli de 0,8-1 ai primelor brute subscrise.

Omniasig Life a inregistrat in 2008 afaceri de circa 14 mil. euro, fiind la sfarsitul clasamentului primilor zece jucatori din asigurari de viata. Anul trecut insa companiile de pe aceasta piata au fost lovite puternic de criza, iar Omniasig Life a iesit din top 10. In aceste conditii, pretul pe care il va plati AXA pentru aceasta achizitie se va situa sub 10 mil. euro, potrivit unor estimari. In 2008 Omniasig Life avea o cota de 2,7% din piata asigurarilor de viata.

Francezii au intrat pe piata locala prin intermediul unei companii mici, deoarece toti jucatorii de dimensiuni mari au fost deja achizitionati de investitori straini, care mizeaza pe potentialul semnificativ de crestere al industriei locale de asigurari. Inainte de criza, piata romaneasca de asigurari crestea cu peste 20% pe an, in conditiile in care in Vest ritmul de crestere este de cateva procente.

Austrecii de la Vienna Insurance pregatesc de mai mult timp vanzarea Omniasig Life, in conditiile in care mai detin o companie de asigurari de viata, BCR Viata, dar si o societate care practica atat asigurari de viata, cat si generale - Asirom. Astfel, in noiembrie anul trecut austriecii au devenit singurul actionar al Omniasig Life (pe langa cateva persoane fizice), dupa ce au cumparat de la fondul de investitii israelian TBIH 49% din actiuni. Tranzactia a fost realizata prin intermediul societatii Omniasig.

"Omniasig este acum singurul actionar al Omniasig Life. Le-am vandut actiunile in noiembrie anul trecut", a declarat pentru ZF Cristoph Wolf, membru in consiliul de administratie al TBIH. "Vienna Insurance are trei companii de asigurari de viata in Romania, iar Omniasig Life este cea mai mica dintre acestea. Grupul vrea sa se concentreze pe dezvoltarea BCR Viata si Asirom pe segmentul asigurarilor de viata. In special in cazul BCR Viata este consolidata relatia cu BCR", afirma purtatorul de cuvant al Vienna Insurance.

Piata de asigurari de viata a trecut de 1,86 mld. lei (507 mil. euro) in 2008, insa in 2009 vanzarile au incetinit semnificativ atat din cauza cresterii somajului, cat si din cauza scaderii veniturilor populatiei si a taierii bugetelor de beneficii pentru angajati.