Cele mai importante evenimente ale saptamanii - galerie FOTO

Ziarul Financiar 15.01.2010

1. Legea bugetului de stat si Legea bugetului asigurarilor sociale pe 2010, adoptate de Parlament. Legea bugetului de stat si Legea bugetului asigurarilor sociale pe 2010 au fost adoptate joi de Parlamentul Romaniei. Bugetul de stat pe 2010 a fost adoptat cu 192 de voturi "pentru" si 138 "impotriva", in timp ce bugetul asigurarilor sociale a intrunit 176 voturi "pentru" si 147 voturi "impotriva". Cele doua legi pot fi puse in aplicare de luni, dupa ce vor fi promulgate de Presedintele Romaniei, a declarat ministrul de Finante, Sebastian Vladescu. Acesta a mentionat ca nu are in plan nicio rectificare bugetara.

2. Vladescu scoate "microintreprinderile" din Codul Fiscal. Taxa pe micro de 3% este desfiintata, iar firmele vor plati anticipat impozit pe profit. Microintreprinderile sunt taxate din acest an ca orice firma, trebuind sa plateasca impozit pe profit de 16% si nu mai au posibilitatea sa opteze intre aceasta alternativa de taxare si impozitul pe venit de 3%, a declarat joi Sebastian Vladescu, ministrul de finante. In plus, toate companiile din Romania vor plati impozitul pe profit anticipat, pe baza profitului obtinut in anul anterior, ca la banci.

3. Dacia a avut vanzari istorice in plina criza economica. Dacia a avut vanzari istorice in plina criza economica. Constructorul de automobile Dacia, a treia companie din Romania in functie de afacerile inregistrate, a raportat cele mai mari vanzari din istoria marcii, 311.282 de unitati in 2009, in crestere cu 20,5% comparativ cu anul anterior. Rezultatul pune Dacia pe primul loc, in functie de ritmul de crestere al vanzarilor, in topul marcilor prezente pe piata europeana. Socotind o valoare medie de 8.000 de euro pentru o masina, vanzarile Dacia ajung la aproape 2,5 mld. euro.

4. Euro, la minimul ultimelor 12 luni: Cursul BNR a scazut la 4,1167 lei/euro. Moneda nationala a reluat trendul de crestere fata de euro in sedinta de vineri, cursul anuntat la ora 13:00 de BNR coborand cu 1,19 bani fata de nivelul de joi, la 4,1167 lei/euro, minimul ultimelor 12 luni. Banca centrala a publicat o referinta mai scazuta pe data de 7 ianuarie 2009, de 4,0720 lei/euro. Cursul a crescut foarte usor joi, cu 0,71 bani, la 4,1286 lei/euro, dupa patru sedinte consecutive de apreciere a monedei nationale.


5. Surpriza la BVB: Un om de afaceri a cumparat 3,6% din actiunile Bursei, devenind cel mai mare actionar. Omul de afaceri Mircea-Nicolae Musgociu din Targu-Mures a produs una dintre surprizele inceputului de an, dupa ce a cumparat 3,6% din actiunile Bursei de Valori Bucuresti (BVB), devenind astfel cel mai mare actionar. Unul dintre vanzatori a fost grupul american Morgan Stanley, care si-a lichidat participatia de 2,7%.

6. Gigantul francez AXA intra pe piata locala a asigurarilor prin preluarea Omniasig Life. Grupul francez AXA, cu afaceri anuale de peste 91 mld. euro, isi pregateste intrarea pe piata locala a asigurarilor, urmand sa achizitioneze Omniasig Life, o societate de asigurari de viata de mici dimensiuni, controlata de austriecii de la Vienna Insurance Group. Valoarea tranzactiei se situeaza sub 10 mil. euro, potrivit unor estimari.

7. Japonia acorda un imprumut de 315 mil. euro pentru metroul Bucuresti - Aeroport Henri Coanda Otopeni. Natsuo Amemiya, ambasadorul Japoniei in Romania, l-a informat pe Radu Berceanu, ministrul Transporturilor si Infrastructurii ca guvernul Japoniei a luat decizia de a acorda Romaniei un imprumut de tip "Japanese ODA Loan", in valoare de 41,87 miliarde yeni japonezi (aprox. 315 milioane euro), pentru realizarea proiectului "Legatura de Acces a retelei de metrou a municipiului Bucuresti cu Aeroportul International Henri Coanda". Proiectul finantat de guvernul japonez este, de asemenea, o solutie viabila pentru eliminarea blocajelor rutiere constante si a poluarii aerului cu care se confrunta Bucurestiul", au declarat reprezentantii ministerului Transporturilor.

8. Salariul mediu net a scazut in noiembrie cu 0,7% fata de octombrie, la 1.366 lei. Bancherii, din nou cel mai bine platiti angajati din Romania. Castigul salarial mediu net a scazut usor in noiembrie anul trecut, cu 0,7% (9 lei), fata de octombrie, la 1.366 lei, dar a fost cu 0,4% mai mare comparativ cu aceeasi luna din 2008, cele mai mari valori inregistrandu-se in intermedieri financiare, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante. In lunile precedente, prima pozitie in topul celor mai bine platiti angajati a fost ocupata de petrolisti si aviatori. "Indicele castigului salarial real pentru luna noiembrie 2009 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 98,6%", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica.

9. Bursa a iesit din criza: BET-ul a atins valoarea de dinaintea prabusirii Lehman Brothers. Indicele BET al celor mai importante zece companii de pe Bursa de Valori Bucuresti a castigat deja 8% in prima saptamana a anului si a depasit pentru prima data din septembrie 2008 pragul de 5.000 de puncte, revenind astfel la nivelul anterior caderii bancii de investitii americane Lehman Brothers, considerata ca momentul de varf al crizei economice. Singura diferenta este ca valoarea tranzactiilor este cu circa 20% mai redusa.

10. Actiunile Automobile Craiova, retrase de pe piata RASDAQ. Actiunile Automobile Craiova, retrase de pe piata RASDAQ. Actiunile Automobile Craiova (AUCS), cea mai mare companie de pe piata RASDAQ dupa valoarea de piata, au fost retrase de la tranzactionare in vederea delistarii potrivit unui ordin emis de Comisia Nationata a Valorilor Mobiliare. Compania, care are o capitalizare de 75 mil. euro, urmeaza sa fie retrasa de pe piata dupa ce actionarul majoritar, Ford Motor, a lansat o oferta de delistare in urma careia a ajuns sa detina peste 97% din actiuni.