Editurile nu vad semne de revenire pe piata de carte

Autor: Mirabela Tiron 17.01.2010

Desi anul trecut editurile au redus numarul titlurilor si tirajele cartilor publicate, au distribuit cartile in magazinele ce asigurau promovare la raft si au concediat o parte din angajati, scaderea vanzarilor cu peste 30%, in unele cazuri, sau chiar situatiile de intrare in insolventa nu au putut fi evitate.
"In versiunea conservatoare ne asteptam la un an cu o variatie a cifrei de afaceri intre zero si plus 3% fata de anul trecut. Inca mai lucram la bugetul pentru anul acesta. Avem mai multe variante de lucru, deoarece fiind o editura generalista ne adresam unor segmente de piata distincte", a declarat Gabriel Scinteia, chief operating officer al editurii All Publishing Group, cu afaceri estimate anul trecut la 2,5-2,7 milioane de euro, fata de 4,3 milioane de euro in 2008.
Grupul All, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de carte locala, al carui pachet de actiuni este detinut de familia Penescu din Capitala, a redus anul trecut numarul de angajati cu 30%, pana la 65 de oameni, din cauza neindeplinirii obiectivelor de business.
Mai mult, pe piata de carte s-au inregistrat si intrari in insolventa, exemplul cel mai recent fiind editura Nemira, cu datorii de 1,8 milioane de euro, aproape cat nivelul cifrei de afaceri in 2008.
Gabriel Scinteia a precizat ca un rol foarte important pentru evolutia businessului editurilor o are politica Ministerului Educatiei in ceea ce priveste bibliotecile scolare, dar si suportul cadrelor didactice (profesorii primesc o suma de bani pentru achizitionarea de manuale - n. red.).
"Daca toate conditiile de pe piata vor fi aceleasi si anul acesta, adica nu se va schimba nimic in sistemul de difuzare si nici in politica ministerului, atunci si rezultatale vor fi aceleasi", a declarat Iren Arsene, directorul general si proprietarul editurii Curtea Veche, cu afaceri de 2 milioane de euro in 2008.
Ea sustine ca anul acesta va continua sa fie un an de conservare, in care costurile vor fi gestionate cu prudenta, iar titlurile noi de carti vor fi alese cu atentie.
"Daca pana acum librarul ne suna pentru a intreba ce noutati sunt in materie de carti, acum se multumeste cu a vinde cartile pe care le are deja pe raft", a spus Arsene, care a renuntat anul trecut la titlurile cu tiraje mai mici de 3.000 de exemplare.
Proprietara editurii Curtea Veche mai mentioneaza ca anul acesta este important sa se mentina cifra de afaceri de anul trecut, care este estimata la 3 milioane de euro, in crestere cu aproape 50% datorita vanzarilor de carti cu ziare sau reviste in chioscuri, care au dus insa la sacrificarea profitului.