Cersetorii isi schimba repertoriul - recita cu mana intinsa din Eminescu sau din propriile capodopere

Ziarul Financiar 17.01.2010

Inflatia mare de cersetori ologi, orbi, arsi, ciungi din transportul in comun si de femei lacrimogene sau mosuleti duhnitori pe trotuarele cu vad i-a desensibilizat pe donatori, insa cersetorii creativi s-au reinventat si recita cu mana intinsa din Eminescu sau din propriile capodopere, conform Gandul. De simpatici ce sunt, monedele curg in buzunarele lor.

Alin a fost gasit cersind in autobuzele cu capat de linie la Romana. A urcat in 131 ca pe o scena, a tusit de doua ori ca sa se faca liniste si oamenii sa se aseze pe locurile lor, a tras aer in piept 1, 2, 3 si: "Am sa va recit poezii compuse proprii cu metafore de comedie care ma caracterizeaza pe mine: Sa va spun cum ma numesc/ Pe ce strada locuiesc,/ Dar strada si adresa mea/ E cu totul altceva./ Am hotel Continental/ Cu geamuri termocelofan/ Si cu usa in tavan/ Se mai numeste/ Hotel Tavan Continental,/ Dar nu mai vreau sa fiu ce-am fost/ Nu mai vreau sa fiu ca n-are rost/ Doream sa am si eu o data/ O masinuta la poarta/ S-o tin langa a mea viluta/ Frumoasa mea masinuta/ Sa fiu pui de presedinte/ Sa n-am lipsa nici un dinte/ Sa-mi mearga bine capul/ Sa pot sa ma joc si teatru/ E doar imaginatie/ Nu fac nici o conversatie/ Am avut o guma-n gura/ Si-am facut o gluma buna/ Va mersi de-apreciere si va spun la revedere,/ Va mersi de-amabilitate/ Si-am sa merg cat mai departe pentru caaa.../ Se vede c-aveti sufletul bun/ Si stiu ca vreti sa m-ajutati acum/... Asa ca dati-mi va rog o mie de lei/ Sa deschid brosura mileniului trei".

Daca la primele versuri calatorii din 131 faceau mutre-mutre satui ca iar sunt asaltati de cersetori, la finalul poeziei portofelele si-au deschis capsele zambind si au lasat sa pice in palma cersetorului o movilita de banuti. Poetul s-a ales de la asta cu un fel de deformatie profesionala si cand vorbeste despre el o face tot in rime: "Sunt Alin,/ Ma mai numesc Ion/ Si sunt ca un spion,/ De aceea port/ Zodia lui Scorpion,/ Sunt de pe 17.11.1983,/ Cu o zi dupa Nichita". Despre cum si-au schimbat cersetorii repertoriul cititi pe www.gandul.info.