Raport dramatic intre cerere si oferta pe piata muncii: 70 de someri pe un singur job

Autor: Adelina Mihai 17.01.2010

Aproape 3.000 de joburi disponibile in vanzari, maximum 2.000 de noi angajari in IT, maximum 3.000 in retail, cateva sute de locuri de munca in finante sau contabilitate, industrie si constructii - la atat se reduce oferta de angajare pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca in 2010, potrivit datelor centralizate de ZF pe baza informatiilor din piata. Se pare ca nu vor fi mai mult de 10.000 de angajari anul acesta, in conditiile in care piata numara aproape 710.000 de someri.



Pe site-urile de recrutare exista aproape 18.000 de joburi disponibile in prezent, insa este putin probabil ca aceia aflati in cautarea unui loc de munca sa-si gaseasca un job nou, cel putin in primele luni ale anului. Reprezentantii patronatelor din industrie, din sistemul bancar, farma, constructii sau IT sunt destul de "zgarciti" atunci cand avanseaza cifre referitoare la numarul de noi angajari programate pentru acest an. Insa daca spun ca se vor face angajari, nu ezita sa puna imediat in balanta numarul de disponibilizari estimat pentru acelasi sector de activitate.
"In industrie, numarul angajarilor va fi de ordinul sutelor, insa cel al disponibilizarilor va fi de ordinul miilor. O revenire a ofertelor de angajare din acest sector pana la sfarsitul anului ar putea fi posibila doar daca se relanseaza economia si isi revin exporturile de masini", spune Dan Matei Agathon, secretar general al CONPIROM, confederatia patronala din industrie. Numarul somerilor a ajuns in luna decembrie a anului trecut la aproape 710.000, insa rata somajului ar putea sa mai creasca pe fondul celor 100.000 de restructurari anuntate in sectorul public.
In sistemul bancar sau in domeniul constructiilor, numarul de angajati va ramane relativ constant, iar singurele angajari care se vor face vor fi doar cele de inlocuire.
"Nu cred ca se vor face noi angajari in sistemul bancar anul acesta, ci doar inlocuiri de personal, in general, pentru cei care ies la pensie. Nu mai exista perspectiva unor dezvoltari si extinderi de retele din anii trecuti", explica Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si al CEC Bank. Totusi, el a precizat ca nu vor fi disponibilizari masive in banci anul acesta, estimand ca numarul angajatilor din sistem va ramane usor sub 70.000.
Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO), spune ca in constructii se va incerca o mentinere a numarului actual de angajati, desi trendul este negativ.
"Tendinta este de scadere in primul trimestru al acestui an, insa vom incerca sa ne mentinem numarul de angajati. Nu cred ca se vor face foarte multe angajari in acest sector, cred ca vom ramane undeva la nivelul 350.000- 360.000 de angajati", explica Plosceanu.

Seful patronatelor din software: Vor fi intre 1.500 si 2.000 de noi angajari in IT
In prezent, exista 80.000 de specialisti in IT pe piata, insa numarul acestora ar putea sa scada pana la finele anului, in ciuda faptului ca firmele din sectorul IT inca sunt printre angajatorii care mai fac recrutari. Motivul? "Companiile non-IT vor renunta la angajatii din departamentele proprii de IT si vor externaliza aceste servicii, ceea ce va duce la o crestere a somajului in randul specialistilor IT. Totusi, estimez ca numarul noilor angajari pe care le vor face companiile din IT este de 1.500, maxim 2.000 pana la sfarsitul anului", spune Liviu Dragan, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS). In opinia sa, fluctuatia de personal in sectorul IT a scazut anul trecut, in medie, cu 30% fata de 2008. "Anul acesta ne asteptam ca trendul sa se pastreze si ne putem astepta ca numarul angajarilor sa fie mai mic cu cel putin 30% sub cel al disponibilizarilor", spune Dragan, care este si director general al TotalSoft, producatorul de solutii informatice pentru afaceri.
Angajatorii nu au inlocuit angajatii care au plecat din companie anul trecut si au facut noi angajari numai daca era necesar, pe proiecte sau pentru noi linii de business. In prezent, companiile din IT recruteaza oameni de strategie, cu competente tehnice deosebite, oameni de vanzari cu experienta vasta.
"Exista doua tendinte in ceea ce priveste oferta salariala: au scazut ofertele pentru project manageri, consultanti si service de infrastructura si se inregistreaza o stagnare a salariilor pentru alte categorii de personal, cum ar fi programatorii bine calificati", mai spune Dragan.
Totalsoft se numara printre companiile care intentioneaza sa faca noi angajari anul acesta, pentru un proiect de dezvoltare de software pentru sistemele multimedia si infotainment (sisteme de navigatie si audio) destinate pietei auto. "Numai pentru acest proiect anul trecut am angajat 30 de oameni, iar pentru acest an avem in plan sa mai angajam inca 15-20 de persoane", spune Dragan.

3.000 de lei, salariul unui farmacist cu experienta
Nici sectorul farma, in care exista in prezent aproximativ 12.000 de angajati, nu prevede mai mult optimism in ceea ce priveste noile recrutari.
"Cu siguranta ca nu se vor mai face angajari masive in domeniul farmaceutic, ci doar ocazional, pentru ca nu poate fi vorba de expansiune. Companiile din sector vor cauta sa angajeze mai ieftin si vor inlocui angajatii cu experienta cu angajati mai tineri, pentru a-si reduce costurile", spune Ioana Cacovean, presedintele Patronatului Farmacistilor din Romania. Ea crede ca angajarile din farma vor fi de ordinul catorva sute, iar farmaciile independente vor continua sa faca disponibilizari fie pentru reducerea activitatii, fie pentru intrarea in faliment.
"In general, salariul mediu al unui farmacist cu experienta este de 3.000 de lei net, insa acesta poate fi mai mare pentru ca se adauga bonusurile din vanzari", mai spune Cacovean. Un farmacist fara experienta poate castiga intre 2.000 si 2.200 de lei net pe luna.

Oferta de joburi s-a injumatatit pe site-urile de recrutare
Inceputul anului nu a adus schimbari majore pe piata de recrutare. Comparativ cu 2008, cand companiile se aflau in plin proces de recrutare, oferta totala de joburi disponibile a scazut la jumatate.
Pe site-ul de recrutare eJobs exista in prezent peste 2.700 de joburi disponibile in vanzari, 1.120 in customer care si 900 de locuri de munca in IT. In general, fiecare companie publica intre doua si patru-cinci anunturi de angajare. "Ca si anul trecut, numarul aplicantilor este in continuare foarte mare. In medie, sunt 1.500 de CV-uri pentru fiecare post in parte, insa exista joburi pentru care numarul aplicatiilor depaseste 3.000", spune Laura Chilom, HR consultant in cadrul eJobs.
Si pe site-ul de recrutare Myjob numarul ofertelor de joburi este similar cu cele din 2009, fiind disponibile in total 4.600 de joburi. "Cele mai prolifice domenii din punctul de vedere al angajarilor sunt vanzarile, urmate de serviciu clienti, IT si contabilitate. Cea mai bogata oferta pe site-ul Myjob o detin firmele de recrutare, precum Lugera & Makler sau Manpower, ceea ce arata ca nici in criza companiile nu au renuntat la externalizarea acestor servicii (de recrutare - n. red.)", spune Adela Rapeanu, communication expert in cadrul Myjob. Pe de alta parte, pretentiile salariale ale candidatilor au scazut: daca in 2008 cereau intre 400 si 450 de euro pentru un job de entry-level in vanzari, acum cei care aplica pentru aceasta pozitie solicita intre 200 si 300 de euro.
Site-ul Jobsinr.ro, care publica anunturi de locuri de munca postate de angajatori, link-uri catre paginile de cariera ale administratiei, linkuri catre institutii militare si directoare de firme, are in prezent aproape 3.200 de joburi disponibile, iar cele mai multe sunt in domeniul vanzarilor, al finantelor- contabilitate sau medicina.
"La aceasta ora, companiile care fac cele mai multe angajari sunt Cora si companiile din mallul Sun Paza, pe locul trei fiind companiile de distributie", spune Marius Girlea, directorul site-ului Jobsinro.ro, portal care functioneaza din luna septembrie. Cele mai vizionate pagini de pe site sunt cele cu joburi la privat, dupa care urmeaza cele la stat, din zona UE sau de cariera militara.