Cum va arata piata muncii in 2010

Autor: Adelina Mihai 17.01.2010

Reducere este cuvantul care va caracteriza piata muncii in acest an. Fie ca e vorba de salarii, numar de angajati sau intentiile de angajare, scaderile incepute anul trecut pe o piata in care angajatorii "fac legea" vor continua cel putin in primele luni. Recruiterii si consultantii spun insa ca exista semnale optimiste si ca ce era mai rau a trecut. Care sunt cele mai semnificative evenimente care vor schimba piata muncii in 2010?



Una dintre cele mai vizibile masuri cu impact direct asupra pietei muncii in acest an este concedierea a 100.000 de bugetari, avand in vedere ca Guvernul a anuntat inca de la finele anului trecut ca este nevoie de o restructurare in administratia publica, ca urmare a conditiilor din acordul cu FMI.
"Cel putin in urmatoarele luni nu prevad niciun fel de imbunatatire a pietei muncii din Romania, pentru ca exista unele sectoare, cum este cel al constructiilor, unde activitatea este suspendata in aceasta perioada. In urmatoarele 3- 4 luni este putin probabil sa mai vedem cresteri pe piata muncii, cu exceptia ratei somajului", sustine Cezar Coraci, presedinte al confederatiei patronale a companiilor din industrie UGIR 1903. El a mai precizat ca intreprinderile care au reusit sa supravietuiasca anul trecut vor parcurge cea mai grea perioada in urmatoarele sase luni, pentru ca abia atunci se vor resimti efectele crizei si in randul populatiei.
"Este posibil ca somajul sa creasca, cel putin in prima jumatate a anului, inertial, ca urmare a inchiderii unor companii si businessuri care de fapt dadeau semne in acest sens din 2009", spune Sorin Faur, HR Services Director in cadrul companiei de audit si consultanta BDO Romania.
Rata somajului a atins 7,8% in ultima luna a anului trecut, iar 2009 s-a incheiat cu un numar total de aproape 710.000 de someri, potrivit datelor de la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Autoritatile au prognozat o rata a somajului in scadere cu pana la 7,3% in 2010, ceea ce inseamna ca pana la finele anului vom avea cu 65.000 mai putini someri decat in prezent. Sunt realiste aceste estimari? "Prognoza de 7,3% pentru finele anului este realista, in principal ca urmare a asteptatelor conditii economice mondiale si regionale din al doilea semestru al lui 2010 imbunatatite, dar numai cu conditia ca economia romaneasca sa reuseasca sa se Ā«bransezeĀ» la acest trend mondial", mai spune Faur. O alta posibila explicatie ar putea fi aceea ca le expira perioada acordarii de indemnizatie de somaj celor care au intrat in somaj anul trecut.

Am putea vedea miscari de protest
Disponibilizarile masive din sistemul public, o masura luata pe ultima suta de metri de guvernanti ar putea da nastere la efecte negative pe o piata a muncii destul de afectata. Daca 2009 este anul in care mediul privat a renuntat la cei mai multi angajati, anul acesta a venit si randul bugetarilor, care nu dau deloc inapoi atunci cand drepturile nu le sunt respectate.
"Cu siguranta vor exista miscari sociale din partea bugetarilor, pentru ca se fac destul de multe reduceri de costuri in administratia publica, iar protestele nu vor intarzia sa apara", mai spune Iuliana Badea, sales manager in cadrul firmei de recrutare Lugera&Makler.
Personalul bugetar nu va incasa premii in 2010 si va compensa munca suplimentara doar cu ore libere acordate intr-o perioada mai mare de timp, pentru reducerea cheltuielilor de personal, potrivit proiectului de buget pe 2010. Inca de la sfarsitul anului trecut s-au facut reduceri de costuri cu angajatii de la stat, care au fost trimisi in concediu fara plata pana la opt zile, pentru realizarea unei reduceri a fondului de salarii cu pana la 15,5%.
"Este greu de spus cu certitudine daca aceste dificultati se vor concretiza in miscari sociale, deoarece sunt si alti factori implicati, cum ar fi, de exemplu, capacitatea economiei de a-i absorbi. Cert este ca atata timp cat exista alernative si supape de depresurizare sociala, nu vor aparea miscari de strada", mai spune Faur. El a mai precizat ca bugetarii concediati ar putea fi absorbiti de serviciile adiacente tot din sectorul public, in consultanta sau in alte companii care lucreaza in general cu statul si unde este nevoie de oameni care cunosc sistemul public din interior, care reusesc sa se adapteze la cerintele mediului privat.

Salariile sunt inghetate. Cine a avut de facut reduceri salariale, le-a facut in 2009
Nici angajatii, dar cu atat mai putin angajatorii, nu se asteapta la cresteri salariale anul acesta, insa scaderi semnificative nu se vor observa in veniturile angajatilor ramasi. Reduceri vor fi insa pentru ofertele salariale pentru noii angajati, care vor primi salarii mai mici fata de cele pe care le-ar fi obtinut acum un an sau doi in urma, din cauza dezechilibrului dintre cererea si oferta de pe piata fortei de munca.
"Nu exista niciun motiv pentru care angajatorii sa creasca salariile. Ele vor ramane la nivelul anului trecut, chiar daca s-au facut reduceri", explica Iuliana Stan, business unit manager in cadrul companiei de consultanta organizationala Human Synergistics. In luna noiembrie a anului trecut, salariul mediu net a scazut cu 0,7% fata de luna precedenta, ajungand la 1.366 de lei (325 de euro), pe fondul zilelor de concediu fara plata acordate bugetarilor.
"Anumite scaderi vor mai veni din pierderea unor beneficii si prime, insa pe fond cea mai mare parte a companiilor au facut restructurarile salariale necesare deja din 2009. Acolo unde vor fi cresteri salariale, vor fi mai degraba punctuale, legate strict de anumite performante individuale", adauga si directorul pe serviciile de HR de la BDO.
Previziunile nete de angajare ale companiilor locale sunt inca negative pentru primele luni ale anului, numarul angajarilor fiind mai mic decat numarul concedierilor, potrivit unui studiu al firmei de recrutare Manpower, insa rezultatele nu difera prea mult de situatia de la finele anului trecut. "Exista semnale ca piata fortei de munca incepe sa se stabilizeze. Cei aflati in cautarea unui loc de munca in sectorul finante, asigurari si servicii de afaceri se pot astepta la cel mai puternic ritm de angajare in urmatoarele trei luni", spune Eliza Nechifor, coordonator pe marketing si comunicare in cadrul firmei de recrutare Manpower. Numai 10-15% din companiile locale vor face angajari anul acesta, spun specialistii, iar noile angajari se vor face mai ales pentru inlocuirea celor plecati sau se vor face angajari temporare pentru activitatile sezoniere.
"Surprize placute pot aduce insa in a doua parte a anului constructiile (cu o serie de sectoare adiacente) si domeniul imobiliar, daca programul "Prima casa" extins la domeniul constructiilor noi va avea succesul scontat", explica Faur.
Prima jumatate a anului seamana destul de bine cu cea din 2009, iar o revigorare va avea loc abia din septembrie, mai spun recruiterii.
Mediul privat are mai putin cu 430.000 de salariati fata de toamna anului 2008.
"Daca a fost nevoie sa se faca restructurari, cred ca s-au facut in timpul panicii din 2009. Anul acesta, nu am auzit de alte intentii de restructurare in cadrul companiilor pentru care lucram", mai precizeaza Iuliana Stan. Companiile au avut mai multe initiative spre sfarsitul anului trecut in ceea ce priveste investitiile in proiectele de consultanta, iar cei care activeaza pe aceasta piata spun ca lucrurile au inceput sa se miste si anul acesta. "Am avut doua saptamani pline de intalniri de la inceputul anului, unele pentru proiectele incepute in 2009 si altele noi, insa nu se stie daca se vor concretiza", adauga Stan.
Si jucatorii de pe piata de training, estimata la 25- 30 mil. de euro anul trecut (in scadere cu 30 - 35% fata de 2008), spun ca inca de la sfarsitul anului au fost semne ca piata a inceput sa se dezmorteasca si sunt convinsi ca programele lor- adaptate la criza - vor fi cautate de angajatori.

Angajatii vor tine cu dintii de job, iar absolventii abia isi vor gasi de lucru
Un alt trend care va continua si anul acesta este legat de comportamentul angajatilor, care se vor mentine pe pozitii si vor incerca sa fie mult mai competitivi pentru siguranta locului de munca.
"Vom continua si in 2010 sa vedem sute si mii de candidati aplicand pentru un singur job, ceea ce va pune in continuare presiune pe angajatori (desi paradoxal) in vederea gasirii celor mai potriviti candidati in imensa masa a aplicantilor (unii disperati)", mai spune Faur. Numai pe site-ul de recrutare eJobs exista, in medie, 1.500 de aplicanti pentru un job disponibil, potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii companiei.
O alta tendinta este reducerea sanselor de angajare pentru angajatii slab calificati sau absolventii de facultate, pentru ca angajatorii prefera sa aleaga candidatii mai bine pregatiti, care acum sunt disponibili si care ar accepta joburi pe care altadata le refuzau.
"Incerc de cateva luni sa-mi gasesc un loc de munca, dar nu reusesc, pentru ca sunt putine joburi disponibile si nimeni nu mai angajeaza fara experienta. Eu as lucra acum si pe un salariu de 700 de lei, mai mic decat cel al colegilor care s-au angajat in anii trecuti si care castigau la inceput 1.000 de lei lunar", spune Adriana, 22 de ani, studenta in an terminal la comunicare. Pretentiile salariale ale candidatilor au scazut: daca in 2008 cereau intre 400 si 450 de euro pentru un job de entry-level in vanzari, de exemplu, acum cei care aplica pentru aceasta pozitie solicita intre 200 si 300 de euro, potrivit reprezentantilor site-ului de recrutare MyJob.

Ultimul an In care pot fi atrase fondurile europene din 2007
Companiile private, institutiile publice si ONG-urile care au depus si au castigat proiecte in 2007 pentru finantare europeana din fondurile pentru resurse umane mai au un singur an in care pot atrage cele 190 mil. euro ramase.
Pana acum, in conturile beneficiarilor au ajuns numai 70 mil. euro, in conditiile in care maximul sumei care poate fi absorbita este de 260 mil. euro din alocarile pentru 2007, potrivit datelor de la AMPOSDRU, autoritatea de management care gestioneaza cele 4,2 miliarde de euro pentru resurse umane, disponibile pana in 2013.