In februarie, visteria statului va fi plina: FMI ar putea debloca urmatoarele transe, de 2,3 miliarde euro

Autor: Cristina Roşca 17.01.2010

In luna februarie, Fondul Monetar International ar putea debloca o noua transa in valoare de 2,3 mld. euro din imprumutul de 20 mld. euro pe care Fondul l-a acordat Romaniei anul trecut, dupa ce parlamentul statului a aprobat un buget de austeritate ce prevede reducerea numarului de salariati din sectorul public, inghetarea salariilor si rationarea investitiilor.

Doua delegatii, una din partea Fondului si una de la Uniunea Europeana, vor reanaliza in perioada 20-27 ianuarie, acordul incheiat cu statul, potrivit lui Tonny Lybek, reprezentantul FMI in Romania. Va fi analizat modul in care statul s-a supus conditiilor impuse de Fond in 2009, si de asemenea se va studia bugetul pe 2010.

Tensiunile de pe scena politica ce au culminat cu caderea guvernului au condus pe 6 noiembrie la o blocare a acordului. FMI a cerut formarea unui noi guvern si aprobarea bugetului pe acest an inainte de a se relua platile. Un nou guvern, condus de premierul Emil Boc, s-a format pe 23 decembrie, iar joi seara parlamentul a aprobat bugetul pe 2010.